Hopp til innhold

Mistet armen i alvorlig ulykke

En mann mistet armen etter en ulykke ved kulloppredningsverket i Sveagruva på Svalbard like før jul.

Gruvedrift på Svalbard

Sveagruva på Svalbard.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Ulykken skjedde sent på kvelden 20. desember, men på grunn av dårlig vær var det så vidt Sysselmannens Super Puma-helikopter fikk hentet mannen inn til Longyearbyen, skriver Svalbardposten.

På grunn av været kunne han heller ikke sendes ned til Tromsø før dagen etter. Her ble mannen operert og armen ble amputert.

– Vi ser på dette som en trist og tragisk hendelse. Inntil politiet og Arbeidstilsynet har kommet med en formell konklusjon om det som skjedde, vil ikke vi si noe om årsaken til ulykka. Vi har først og fremst vært opptatt av at den skadde er blitt godt tatt vare på, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske til avisa.

Oppredningsverket i Svea skal rense kull som hentes ut fra gruva før den skipes ut. Det ble satt i drift i juni i 2011, og ulykken i jula er den andre på oppredningsverket.

I november 2011 ble en mann også alvorlig skadd mens han jobbet her.

– På generelt grunnlag er skadeutviklingen i Store Norske bekymringsverdig, men det blir feil av meg å putte denne ulykken inn som del av skadeutviklingen. Det som likevel er klart er at hver og én av oss må bli flinkere, og at vi må ta inn over oss alvoret i det som skjer, sier Store Norske-direktøren.

Sysselmannen var på befaring i Svea 29. desember, og oppredningsverket ble stanset fra ulykken skjedde fram til 3. januar.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark