Hopp til innhold

- Var slett ikke synsk

Den dag i dag tror mange at Lebesbymannen var synsk. Men en ny bok stempler ham som en stor bløffmaker.

I boken «Åpent sinn eller høl i huet» som utgis på Humanist forlag i samarbeid med foreningen Skepsis blir den kjente finnmarkslegende angrepet.

Men hvem var nå denne "Lebesbymannen" egentlig?

Lebesbymannen het egentlig Anton Johansen, født den 24 mai 1858 i Tærna sogn i Sverige. Som 18-åring flyttet han med mor og far og sine 6 søsken til Lebesby i Vest-Finnmark der han fikk jobb som kirketjener.

Så flere historiske hendelser

Som 26-åring oppdaget Lebesbymannen at han hadde evnen til å se hendelser inn i fremtiden, ifølge legenden. Blant annet fikk han i et syn se det som seinere ble kalt første verdenskrig, og en stemme ba han advare Keiser Willhelm 2 mot krigen fordi den ville føre til Tysklands undergang.

Johansen fikk også syner om den russiske revolusjon og borgerkrigen i Spania.

I 1907 opplevde han syner om en stor båt som het «Titanic» som kom til å gå ned, dette var 5 år før «Titanic» gikk på et isfjell og sank.

Samme året, i 1907, hadde Lebesbymannen syner om en voldsom Tsunami som kom til å ramme alle Nordsjøstatene, deriblant Norge, hardt.

I dag er det reist en egen minnebauta over lebesbymannen ved Lebesby, der han også ligger begravet.

Forfatter er lite imponert

Medforfatter Ronny Johansson har tatt for seg Lebesbymannens profetier og spådommer, og mener at det ikke er noe som tyder på at han var synsk:

- Jeg har gått gjennom samtlige profetier han kom med, både i bøker og avisintervjuer, og jeg er ikke imponert i det hele tatt, sier han.

- Bøkene ble gitt ut etter første verdenskrig, og det er en masse detaljerte opplysninger om verdenskrigen der. Men når opplysningene kommer etter at det hadde skjedd, så er det jo ikke så veldig imponerende.

- Var Lebesbymannen synsk?

- Nei, han var absolutt ikke det, jeg har funnet ett eneste profeti som det var hold i bortsett fra helt generelle spådommer om sykdommer, ulykker og så videre, sier han.

Holder døren såvidt på gløtt

- Men jeg kan nevne to spådommer, han sa i et avisintervju noen måneder før spanskesyken brøt ut at det ville opstå en ny forferdelig sykdom i Spania, bortsett fra at det jo har vist seg at den ikke oppsto i Spania, da...

- Så kan vi komme tilbake til dette profetiet i 1907, da hans nevø druknet. Han mente da senere at han hadde fått et forvarsel om dette i et syn. Det jeg tror, er at dette synet kom natten etter ulykken, men at han senere har trodd at det var før ulykken. For hvorfor varslet han da ellers ikke broren sin om dette, de spiste frokost sammen samme dag?

Her kan du lese mer om Lebesbymannen