Hopp til innhold

Frykter lenger saksbehandlingstid for domstolene

Domstolene i landet skal spare penger. Nå frykter tingrettene på Sørlandet at det vil gå utover saksbehandlingstiden. – Dette kan bli svært alvorlig, sier sorenskriver i Aust-Agder tingrett.

Kristiansand tingrett

Domstolene i landet må mest sannsynlig spare 40 millioner neste år. Tingretten i Kristiansand og Aust-Agder er underbemannet og det er innført ansettelsesstopp. Sorenskriverne på Agder frykter lenger saksbehandlingstid.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Det ligger an til at domstolene i landet må spare 40 millioner kroner neste år. I dag er tingrettene i Kristiansand og Aust-Agder underbemannet og det er innført ansettelsesstopp.

Les også:

Sakene kan ta lengre tid

Domstolene i landsdelen frykter det kan bli lengre saksbehandlingstid dersom de må spare mer neste år.

Sorenskriver ved Kristiansand tingrett, Yngve Svendsen, frykter for konsekvensene av innsparingene.

– Dersom vi ikke kan erstatte de som slutter, betyr det at sakene vil ta lengre tid. Det er synd på folk og på det samfunnet vi gjerne vil tjene, sier han.

Tingretten i Kristiansand mangler fem stillinger, både saksbehandlere og dommere. I Aust-Agder tingrett mangler det nesten to dommerstillinger og flere saksbehandlere.

– Dette er alvorlig

Anne Gro Aanensen Kleven er sorenskriver i Tingretten i Aust-Agder. Hun ser alvorlig på situasjonen.

– Vi har nå fått dispensasjon for ansettelsesstoppen i forhold til en dommerfullmektig for å lyse den stillingen ut. Hadde vi ikke fått denne dispensasjonen hadde vi vært 38 prosent for få dommere, forteller hun.

Hvilke konsekvenser får dette?

– Dette er alvorlig og det er klart at dersom vi får ytterligere reduksjoner så vil situasjonen bli svært alvorlig. Da kan jeg ikke se at vi vil klare å holde de måltallene vi har fått, sier hun.

Hvem går dette ut over?

– Det vil gå ut over publikum og for dem som skal ha behandlet sakene sine. Det rammer personer i store straffesaker og kanskje spesielt i sedelighetssaker. Det vil ramme både fornærmede og tiltalte som da må vente lenger på å få sin sak avgjort.

Får ikke vie folk på lørdager

Domstolene i landsdelen klarer likevel å behandle sakene innen fristen som er satt. Men for å spare penger har tingretten sluttet å vie folk på lørdager, forteller sorenskriver i Lister, Harald Jølle.

– Slik situasjonen er nå må vielsene skje innenfor ordinær kontortid. De fleste vigslene vi har skjer på fredager, forteller han.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %