Hopp til innhold

Ber om varmesøkende kamera

Søndag tok det fire timer før en savnet mann ble funnet på et skjær utenfor Farsund, av en lokal fisker. Mannskapet om bord i redningsskøyta Ægir sier båten trenger et varmesøkende kamera.

Ægir

Redningsskøyta Ægir har vært involvert i mange dramatiske redningsaksjoner i høst. Et varmesøkende kamera i båten vil øke muligheten for å berge flere, mener mannskapet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det var mørkt og litt snø i lufta. Hadde vi hatt et varmesøkende kamera, hadde vi kanskje funnet ham mye tidligere. Han satt tross alt mange timer på skjæret, sier maskinsjef Csaba Lango på Ægir.

Nattsyn

Han får støtte av skipper Jarl Pedersen.

– Av hendelsene som har vært i høst, så har vi minst fire ganger hatt behov for å bruke et slikt kamera, som kanskje kunne gjort det lettere for oss å utføre søkene, mener skipperen.

Et varmesøkende kamera vil hjelpe redningsmannskapene i søket etter savnede når det er mørkt. Varme objekter vil komme opp på en skjerm i skuta.

– Dette er ganske fantastisk. Med de nye kameraene ser du veldig godt på lang avstand. Du vil se det du leter etter som en rød prikk i havet, på fjellet eller hvor man leter, sier maskinsjef Lango, og legger til at han har godt håp om at Redningsselskapet vil punge ut for et kamera til redningsskøyta i Farsund.

Mannskap Ægir

Mandag var det roligere tider for besetningen i Ægir. Fra venstre: styrmann Hans Kristian Bach, maskinsjef Csaba Lango og skipper Jarl Pedersen.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

– Helt essensielt

Styrmann Hans Kristian Bach har tidligere vært på fartøy der det har blitt brukt varmesøkende kamera.

– Sjansen for å finne folk veldig mye fortere, er så absolutt til stede. Når vi søker med lyskastere langs land og i sjø, og det er snø og slike ting, så kan det være veldig vanskelig å få øye på dem. Et varmesøkende kamera skjærer gjennom snø, og du vil for eksempel få et varmebilde av en som står på et skjær, sier Bach.

– Jeg vil si det er helt essensielt for en båt som veldig ofte går ut for å søke og finne personer som er borte på havet. Når vinteren kommer så vil det være snø og dårlig vær, og det kan fort skje at vi må søke etter personer igjen, sier Bach.

Nå skal juletorsken fanges

Hummersesongen er over, men skipper Jarl Pedersen er redd fiske etter juletorsk skal sørge for flere leteaksjoner utenfor Farsund før jul.

– Nå gjelder det å være forsiktig når den skal tas. Vi har hatt alvorlige hendelser med juletorsk-fiske også, så jeg håper folk er forsiktige når de skal ut og fange godsakene til jul, ber redningsskøyte-skipperen, som mener det har vært nok alvorlige redningsaksjoner for i år.

– Det har egentlig ikke vært spesielt travelt, men de hendelsene som har vært, har vært alvorlige. Flere dødsulykker og flere der det har vært nære på at det har gått riktig galt, oppsummerer Pedersen.

Video Fisker berget havarist

VIDEO: Møt fiskeren som klarte å berge den savnede mannen utenfor Farsund i helgen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Grønn Ungdom-leder: Jeg tok en overdose

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,84 kr
Dyrest kl. 08 1,2 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 3,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,8 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %