Hopp til innhold

- Alle må kjempe mot voldtekter

– Alle må bidra i kampen mot voldtekter. Det sa justisminister Grete Faremo fra Bygland da hun innledet et seminar om bekjempelse av voldtekter fredag.

Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo innledet fredag et seminar om voldtekt i regi av Justisdepartementet. Departementet vil se på hvilke utfordringer som gjenstår i arbeidet for å bekjempe voldtekt, og hvordan utfordringene best mulig kan møtes.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Oslo, Kristiansand og flere andre norske byer har opplevd en rekke voldtekter den siste tiden.

– Samarbeid på tvers av etater og mer oppmerksomhet rundt holdningsendringer i forebyggende arbeid er noen av de viktigste virkemidlene i kampen mot voldtekt, mener justisminister Grete Faremo (Ap).

De mange overfallsvoldtektene i Kristiansand har bidratt til at antallet natteravner i byen har skutt i været i løpet av kort tid.

Helhetlig innsats

Justisminister Grete Faremo mener det er behov for en bredere og mer helhetlig innsats, hvor både offentlig, privat og frivillig sektor jobber sammen.

– Samarbeid er viktig på alle nivåer, sa Faremo da hun innledet seminaret om arbeidet for å bekjempe voldtekt fredag.

Hun vil prioritere å videreføre og styrke det forebyggende arbeidet mot voldtekt.

– Vi må tenke langsiktig, og vi må få forebyggende holdningsarbeid inn i skolen. Grensesetting er svært viktig, og vi må jobbe med å gjøre grensene tydeligere, sa Faremo.

Stavanger-modellen

Til stede på seminaret var blant andre også visepolitimester Gøril Våland i Rogaland politidistrikt.

Hun informerte om Stavanger-politiets innsats mot voldtektsbølgen som rystet byen i 2009.

Blant tiltakene politiet i Stavanger tok i bruk, var sivile spanere og informasjon til innvandrermiljøer på deres egne språk, i tillegg til utstrakt samarbeid mellom politi, kommune, kirke, muslimske miljøer, drosjenæringen, utelivsbransjen, frivillige aktører og skoleverket.

– Erfaringene fra Stavanger er meget interessante, og det er mye læring å hente derfra, spesielt dette med tverretatlig samarbeid. Når det gjelder andre konkrete tiltak, er dette noe som må diskuteres i det videre arbeidet, sier Faremo til NTB.

Faremo påpeker at Stavanger er en mindre by og en annen type by enn Oslo, og at utfordringene derfor kan være annerledes i hovedstaden.

Høy prioritet

– Arbeidet mot voldtekt har aller høyeste prioritet, sier Faremo.

Til tross for en dyster voldtektsstatistikk for 2011, mener Faremo at mye positivt er blitt oppnådd.

– Jeg gleder meg over at straffeutmålingen for voldtekter er blitt skjerpet. Da jeg var justisminister forrige gang var det nesten som om man fikk strafferabatt for å forgripe seg. I tillegg har vi fått på plass en dobling av ressurser i gatene, og vi har fått oppmerksomhet rundt voldtekt som en alvorlig kriminalitet, sier Faremo.

Hun mener stort engasjement blant en rekke aktører vil bidra til å holde innsatsen mot voldtekt oppe, men sier en handlingsplan også er på vei for å sikre det langsiktige arbeidet.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,17 kr
Dyrest kl. 08 2,04 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %