Hopp til innhold

- Tar for dårlig vare på den offentlige skolen

Rektor ved Lister videregående mener fylkespolitikerne i Vest-Agder tar for dårlig vare på den offentlige skolen. Nylig ble det klart at en privat skole i Lyngdal får 90 nye studieplasser.

Fylkespolitikerne i Vest-Agder får kritikk for ikke å ta godt nok vare på den offentlige skolen. Rektor ved Lister videregående skole mener nye studieplasser til en privatskole i Lyngdal, går på bekostning av offentlige skoler i regionen.

– Når man velger å opprette et privat tilbud som konkurrerer med et offentlig tilbud i en region der elevtallet er på vei ned kan jeg ikke si noe annet enn at man ikke har ivaretatt den offentlige skolen godt nok, sier rektor ved Lister videregående skole, Elin Stavrum.

Privat skole får 90 nye studieplasser

Forrige uke kom beskjeden om at fylkespolitikerne i Vest-Agder har gitt den private kristne videregående skolen i Lyngdal (KVS) 90 nye studieplasser fra neste år.

Dette skjer samtidig med at flere av kurstilbudene ved Lister videregående skole strever med å få nok elever til å gjennomføre sine kurs.

Stavrum har tidligere jobbet som rektor ved en stor videregående skole i Oslo. Hun forteller at hun opplevde en helt annen holdning fra politikerne i Oslo enn fra fylkespolitikerne i Vest-Agder.

– Jeg var aldri i tvil om at den offentlige var førsteprioritet for politikerne i Oslo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eilert Sundt

Eilert Sundt videregående skole er en av de fem offentlige skolene som tilhører Lister.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Mener du at politikerne i Vest-Agder ikke prioriterer den offentlige skolen først?

– Jeg mener at det er en inkonsekvens å spore. Da vi slo sammen de fem videregående skolene i Lister var føringene at man skulle skape sterke fagmiljøer, man skulle samarbeide og legge til rette for et bredt tilbud. Når man da får en søknad på bordet fra KVS om å opprette et konkurrerende tilbud med den offentlige skolen, var alle disse argumentene borte, sier Stavrum.

Lister videregående skole består av fem ulike videregående skoler i Lister-regionen.

Avviser kritikken

Benjamin Grønvold er fylkespolitiker i Vest-Agder og sitter i Utdanningskomiteen for Høyre. Han sier til NRK at han ikke kjenner seg igjen i kritikken. Han mener den offentlige skolen blir like godt ivaretatt som den private.

– Jeg vil si at vi absolutt har et fokus på den offentlige skolen. Søknaden fra KVS er den første saken vi har behandlet som går på privat skole i løpet av de to årene jeg har vært politiker i Vest-Agder fylke, forteller han.

Likevel innrømmer Grønvold at han forstår bekymringen til rektoren.

– Jeg ser selvsagt utfordringene her. Men vi ønsker å fortsette å fokusere på den offentlige skolen og hvordan vi kan gjøre skolen best for elevene. Jeg håper at Lister kan være med på å sette et slikt fokus, sier han.

– Jeg håper at folk kan komme med innspill for hvordan vi kan gjøre den offentlige skolen enda bedre uten at det nødvendigvis skal gå på bekostning av dem som velger et annet tilbud enn det offentlige, sier han.

Stavrum håper på en bedre kommunikasjon mellom fylkespolitikerne og at de våger å gå dypere inn i saken før de tar en avgjørelse.

– Jeg tenker at man må diskuterer nok og tenke på konsekvensene av hva det innebærer å åpne opp for private tilbud i en region der man opplever et fallende elevtall, sier hun.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,17 kr
Dyrest kl. 08 2,04 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %