Hopp til innhold

En musikalsk togreise

Egersundgruppen Show Chow serverer en musikalsk togreise på Stavangeren – mest på godt, men med en lettere løs kjøreledning….

Show Chow
Foto: NRK

Av Ståle Frafjord

Revy:

Show Chows julerevy
Sted: Stavangeren
Av og med: Øystein Ellingsen, Arnt Olav Klippenberg, Jan Ivar Petterson og Sven Arne Pettersson.
Musikere: Show Show + Thor Kristian Klepp (gitar) og Håvard Ellingsen (trommer)

Terningkast 4
Foto: Grafikk: / NRK

Show Chow har gjennom årene laget mange gode og lokale julerevyer i hjembyen Egersund. I år har de kastet garnet litt lenger utpå og tatt med seg humøret, erfaringen og instrumentene til Stavangeren.

Et spenstig forsøk for en gruppe, som til tross for både plateinnspillinger og en rekke forestillinger på mange scener gjennom snart tretti år, ikke kan betegnes som profesjonelle artister. La det være utgangspunktet.

Entusiasme

Det begynner også bra. Gruppen entrer scenen med en entusiasme, spilleglede og et humør som en skal være ganske så muggen for ikke å la seg smitte av.

Den musikalske åpningen henspiller også nettopp på avstanden mellom byene og de ulike karaktertrekkene som kjennetegner både folk og fe – i tillegg til den mentale avstanden.

Stemningen er satt når Arnt Olav Klippenberg overtar med en god standup, poengtert og morsom - det innbyr også til forventninger til den videre reisen. Men på samme måte som en pendler av og til må oppleve togreisen på vei hjem fra jobb, blir den videre opplevelsen i for anledningen en kald og trekkfull Stavangeren-kupe - ikke en like stor opptur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Show Chow
Foto: NRK

Underholder

Som revyensemble er Show Chow mer en gruppe som underholder enn morer.De er gode musikere og sangere, ikke de mest morsomme og poengterte komikerne.

Gummiansiktet Jan Ivar Petterson er den som kommer nærmest. Det er tilløp til svært god komikk i noen av de verbale innslagene, men den gode ideen er ikke alltid like forløst og bearbeidet i teksten eller fremføringen og det slurves også med sluttpoengene.

Til tider kan det virke som om man rett og slett ikke har hatt god nok tid til å jobbe med det nye tekstmaterialet - i alle fall ikke nok for at en forestilling på nesten en time og femti minutter med innlagt pause skal fortone seg som en sammenhengende feiende flott opplevelse..

Skråblikk

Det er i første rekke Arnt Olav Klippenberg og Jan Ivar Petterson som bærer de verbale innslagene i julerevyen.

Fra sitt ståsted som journalist ved Stavanger Aftenblads kontor i Egersund har Klippenberg i mange år muntret oss med skråblikk i petier og kommentars form om forhold i oljebyen sett fra okka by – eller provinsen om man vil.

I julerevyen er betraktningene om oss siddiser nærmest fraværende og det er synd. Både fordi vi trenger det og fordi Klippenberg er en av de få som virkelig kunne ha gjort det og fått oss til å både le av og med oss selv. Det burde være nok å ta av.

I det hele tatt kunne Show Chow brukt den muligheten når det først setter opp en revy i Stavanger til å utfordre oss et lite hakk med et godlynt spark og to.

Glede

Når det er sagt: Show Chow er ikke profesjonelle revyartister, men de opptrer profesjonelt. De står musikalsk fjellstøtt, med fengende melodier, gode stemmer både enkeltvis og firstemt.

De sprer glede, appellerer til det folkelige i oss og da bare på godt, det svinger til tider svært bra og spillegleden er upåklagelig.

De byr også på nummer som bryter med mønsteret; gitarnummeret med åttehendig gitarspill er overraskende, orginalt og flott gjennomført, det samme er ideen og gjennomføringen av hva man kan bruke en polpose til.

Andre, verbale nummer er ikke like spennende og lider både under tekstmessig underskudd og slapp regi.

Svinger

Men som helhet oppveises de svakere partiene av at det svinger musikalsk og at musikken også brukes med kløkt til å gi andre nummer et musikals tilslag som demper svakhetene.

Show Chows julerevy starter med reisen fra Egersund til Stavanger og avsluttes med returen.

Kom gjerne igjen. Men gi oss litt mer enn bare musikalsk førjulshygge neste gang. Ta oss litt mer på kornet. Utfordre oss litt tøffere – spark oss litt opp etter skinnleggen, men behold varmen og smilet. Ikke la oss som setter pris på dere måtte stole fullt og fast på at reisefølget og de ansatte som sørger for reisen blir viktigere for selve reiseopplevelsen enn alt det reisen i seg selv egentlig kan by på….