Hopp til innhold

– Kjørte mot enveiskjøring med laptop i fanget

Politiet advarer mot økende bruk av nye digitale medier i trafikken.

Innkjøring forbudt, indre kai haugesund

Nittenåringen passerte dette skiltet i feil kjøreretning med laptopen i fanget.

Foto: Leif Eide

En nitten år gammel mann var opptatt av alt annet enn kjøringen under en biltur på Indre Kai i Haugesund ved halv to-tiden natt til lørdag.

Da politiet oppdaget mannen, hadde han passert et innkjøring forbudt-skilt, kjørte mot enveiskjøringen og satt med en åpen og påslått laptop i fanget.

Kjøringen kostet nittenåringen 4200 kroner for brudd på veitrafikkloven.

– Før leste folk aviser

Den voldsomme økningen i bruken av smarttelefoner, iPad og laptoper er i ferd med å bli et problem som skaper farlige situasjoner i trafikken.

– Vi har sett mer og mer av dette den siste tiden. Før leste folk aviser mens de satt i kø. Nå er det oftere elektroniske medier som tar oppmerksomheten bort fra kjøringen, sier operasjonsleder Torger Stødle i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toveiskommunikasjonen gjør at Ipader og laptoper krever en helt annen oppmerksomhet enn den gammeldagse avislesingen. De nyeste mediene gir og muligheter til helt andre aktiviteter enn de tradisjonelle mobiltelefonene.

Da mobilnettet var nede i Dubai i høst gikk tallet på trafikkulykker ned med tjue prosent.

– Aktpågivende og varsom

Stødle opplyser at forelegg på fire-fem tusen kroner en vanlig reaksjon når bilførere er opptatt av andre ting enn kjøringen.

Veitrafikkloven ble endret for noen år siden for å stanse bruken av mobiltelefoner.

Dette er forbudt: ”Enhver bruk, herunder all betjening av mobiltelefonens tastatur, samtale, mottak av anrop, mottak eller sending av melding eller tekst.”

Samferdselsesdepartementet mener loven kan brukes også når teknologien endres.

– Begrepet har dermed en så vid utforming at det også omfatter eventuelle nye fremtidige bruksmåter av mobiltelefon, heter det i veiledningen til bruken av loven .

Selv om ikke alle nye digitale fremskritt er nevnt i lovverket, kan politiet bruke den generelle formuleringen om kravet til oppmerksomhet.

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.”.

Flere nyheter fra Rogaland