Hopp til innhold

– Vi stoler på Westcon

Innbyggerne i Ølen er kritiske til Brennpunkts dokumentar om ulovlige arbeidsforhold ved skipsverftet Westcon. – Vi stoler på at Westcon gjør de det kan for arbeiderne, sier ølenbuer.

Westcon i Ølen, fra Brennpunkt-dokumentaren «Verdifulle menn»

Bilde fra Brennpunkt-dokumentaren «Verdifulle menn», som avdekker alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven ved Westcon i Ølen.

Foto: Brennpunkt / NRK

– Bygda og folket i Ølen har tillit til at Westcon gjør det de kan for å ta vare på gjestearbeiderne. Vi stoler på at Westcon gjør jobben best mulig for dem, sier Ragnar.

Brennpunkt avslørte i går at utenlandske gjestearbeidere jobber og bor under ulovlige forhold ved skipsverftet Westcon i Ølen. Østeuropeere har jobbet opptil fire uker nattarbeid i strekk uten fridager, og bodd på trange dobbeltrom uten egen do og dusj.

Men innbyggerne i Ølen har vondt for å tro på avsløringene i dokumentaren. Ragnar, Rune og Jarle sitter på kafeen på kjøpesenteret i Ølen, hvor dokumentaren har vært et selvsagt samtaleemne i dag.

– Jeg synes dokumentaren var ensidig presentert. Westcon har sikkert småting som må endres, men i det store og hele tror jeg ikke det er så fælt som det ble fremstilt i går.

– Stoler på at Westcon rydder opp

Arne Bergsvåg

Ordfører i Vindafjord, Arne Bergsvåg (Sp) stoler på at Westcon rydder opp.

Foto: Senterpartiet

Westcon er en familiebedrift eid av Matre-familien. Ingenting av overskuddet forsvinner ut av bygda, og storparten går til reinvesteringer i bedriften. Westcon har godt omdømme i Ølen, mener ordfører i Vindafjord, Arne Bergsvåg (Sp).

– Sammen med flere andre bedrifter er Westcon viktig for Vindafjord, sier han.

– Er Westcon et råttent egg i kurven av bedrifter i Vindafjord?

– Nei, det har jeg ingen tro på, svarer Bergsvåg.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) mener forholdene ved Westcon er grove brudd på arbeidsmiljøloven. Hun var i dag villig til å gi Arbeidstilsynet flere muligheter til å reagere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oljeplattformen i Ølen

Westcon er en stor lokaleid hjørnesteinsbedrift i Ølen, og folk har vondt for å tro avsløringene.

Foto: Brennpunkt / NRK

Men Vindafjord-ordføreren mener saken må undersøkes av Arbeidstilsynet før en kan slå fast at Westcon har brutt loven.

– Man ser et fjernsynsprogram, og kan ikke bare ta det for en sannhet. Vi må la Arbeidstilsynet og bedriften ordne opp i dette. Dersom Westcon har brutt loven, forventer jeg at bedriften rydder opp, sier han.

Slakter kollegaene

Oddvar Hølland

Klubbleder Oddvar Hølland ved Aker Egersund slakter kollegaene ved Westcon.

Foto: NRK

– Ølen er spesielle, og det har de alltid vært. Dette har vi snakket om lenge, og tillitsvalgte hos oss har vært forbannet på det som skjer i Ølen i mange år, sier klubbleder Oddvar Hølland ved Aker Egersund.

Han slakter kollegaene i Ølen, og mener klubbledelsen fremsto uprofesjonelt og dårlig.

– Det var en slett forestilling. De hadde ikke innsikt i hva de holdt på med, sier Hølland.

Men på den lokale kafeen får han ikke støtte av Ragnar, Rune og Jarle.

– Hovedproblemet ligger nok hos underleverandørene. Westcon har et moralsk ansvar, men jeg tror de gjør hva de kan, mener de.

– Generelt sett synes jeg Westcon kom greit ut av det. Vi stoler på de som driver Westcon, og det tror jeg er rett.