Hopp til innhold

Hun vil ha gullmynten fra Avaldsnes selv om den er falsk

Det sensasjonelle myntfunnet på Avaldsnes viste seg å være en utspekulert spøk, men Nordvegen historiesenter vil gjerne ha mynten for å fortelle hvordan arkeologene ble lurt.

Det sensasjonelle myntfunnet på Avaldsnes viste seg å være en utspekulert spøk. Gullmynten er kjøpt for 250 dollar på auksjon i USA. Men Nordvegen historiesenter vil gjerne ha mynten for å fortelle hvordan arkeologene ble lurt.

VIDEO: Marit Synnøve Vea vil fortelle historien om arkeologispøken. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.

– Her har vi et helt nytt rom der vi skal vise forskning og forskningsmetoder, og den mynten som lurte oss så godt kunne vi for eksempel hatt i en boks her, sier Marit Synnøve Vea, daglig leder for Avaldsnesprosjektet.

I går fortale NRK om et sensasjonelt myntfunn ved Avaldsnes på Karmøy, det ble senere avslørt som falskt.

– Litt morsomt

Hun var en av dem ble lurt av myntfunnet, og synes historien er god.

Falsk gullmynt fra Avaldsnes

Denne gullmynten lurte arkeologene trill rundt.

Foto: NRK

– Det er jo litt morsomt. Jeg håper jo at vi kan få lov til å bruke den mynten her på historiesenteret. Vi vil stille den ut og fortelle historien om hvordan arkeologene ble lurt for en dag, sier hun.

I går var det stor ståhei på Avaldsnes da den tilsynelatende sensasjonelle gullmynten fra midten av 500-tallet høytidelige ble overlevert til Arkeologisk museum i Stavanger. Noen timer senere viste det seg altså at gullmynten ble solgt på en auksjon i USA i 2009.

– Man føler seg jo litt dum da, men jeg kan ikke gjøre annet enn å le, sier professor Dagfinn Skre ved Universitetet i Oslo.

Dagfinn Skre

Arkeologiprofessor Dagfinn Skre ble lurt til å tro at gullmynten var funnet på Avaldsnes.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Håper det var verdt pengene

– Det var lagt ned mye arbeid og penger i dette her. 250 dollar er en del penger, så jeg håper vedkommende synes de har fått noe for pengene, sier han.

Både han og Vea skulle ønske mynten var ekte, men Vea håper nå på en trøstepremie.

– Hvis den hadde vært ekte hadde det vært kjempefint, men nå når den ikke var det hadde det vært kjempefint hvis historiesenteret kunne få mynten og fortelle historien, sier hun.

Dette er NRKs innslag om myntfunnet:

Funn av gullmynt på Avaldsnes

VIDEO: Historisk myntfunn på Avaldsnes. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.