Hopp til innhold

– Selvfølgelig er det flaut!

Arkeologiprofessor lurt trill rundt av spøkefugl.

Dagfinn Skre

Arkeologiprofessor Dagfinn Skre ble lurt til å tro at gullmynten var funnet på Avaldsnes.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Mandag fortale NRK om et sensasjonelt myntfunn ved Avaldsnes på Karmøy.

Gullmynten fra 500-tallet kom i postkassen til en arkeologistudent på Karmøy, og både han og professor Dagfinn Skre ved Universitetet i Oslo var overbevist om at den var ekte, og at den var funnet på Avaldsnes.

– Funnet viser en styrke og en integritet og en ressursrikdom og en skipsteknologi som vi ikke ser at noen andre har hatt på den tiden, sa Dagfinn Skre til NRK etter funnet.

Dette er NRKs innslag om myntfunnet:

Funn av gullmynt på Avaldsnes

AVALDSNESFUNN

Solgt på auksjon i USA i 2009

Nå sier Skre noe helt annet.

Han forteller at en myntekspert, Kjetil Kvist har gjort ham oppmerksom på at mynten ble solgt fra et amerikansk auksjonshus i 2009.

– Den ble solgt for 250 dollar til en eller annen spøkefugl, antagelig på Karmøy, som fant ut at nå var det tid for å ha moro med arkeologene, sier Skre.

Han mener spøkefuglen har lagt ned en hel del arbeid i spøken.

– Det brevet vi fikk var veldig troverdig og detaljert, så vi gikk fem på. Vi har jo sjekket dette her så godt vi kunne med eksperter- De har bladd i sine bøker og lett i sine databaser. De har ikke funnet dette fotografiet av mynten fra 2009, men nå har jeg sett det fotografiet, og det er ingen tvil om at dette er det samme eksemplaret som havnet i postkassen til Aksel Klausen på Karmøy for halvannen uke siden, sier Skre.

Aksel Klausen

Gullmynten havnet i postkassen til arkeologistudent Aksel Klausen. I bakgrunnen kirkegården på Avaldsnes der mynten angivelig skulle vært funnet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Kunnskapsfull spøkefugl

Professoren mener at myntkjøpet fra USA kan være helt lovlig.

– Så har de funnet ut at de skal bruke 250 dollar på å ha moro med arkeologene. Jeg håper de synes det var verdt prisen, ler han.

Skre mener det er sannsynlig at den som står bak lureriet har historiske kunnskaper utover det helt vanlige.

– Det kan jo være et lykketreff og, selvfølgelig. Hvor mye denne personen vet, det kan jeg ikke si, men helt ukyndig er ikke denne spøkefuglen, sier han.

Professoren tar spøken med relativt godt humør.

– Selvfølgelig er det flaut, men når det skjer så kan jeg jo ikke annet å le, sier Skre.