Hopp til innhold

Ønsker seg en ren havn i Egersund

I hele sommer har Egersund havn vært plaget av utslipp av fiskefett. Kommunen har anmeldt saken som nå tas opp i et ekstraordinært møte hos Fylkesmannen.

Fiskefett på to båter i Egersund havn

Eierne av båtene må rengjøre båtene for å få vekk fiskefettet.

Foto: Eigersund kommune

Politikere i Egersund er mektig lei utslippene av fiskefett i havnebassenget byen.

Etter at kommunen anmeldte utslippene hele fire ganger bare i sommer har Fylkesmannen nå innkalt kommunen, politiet, og havnefogden for å finne ut hva som er årsaken.

Mamma og ordførerkandidat

Unn Therese Omdal er varaordfører i Egersund, og mektig lei av fiskeutslippene i havnen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK
Leif Erik Egaas

Ordfører Leif Erik Egaas anmeldte fiskefettutslippene i juni.

Foto: Egersund Høyre

– Kan ikke ha det slik

Varaordfører i Egersund, Unn Therese Omdal, håper politiet kommer til bunns i saken så fort som mulig.

– Vi forventer at politiet nå finner ut hvem som står bak disse fiskerifettutslippene. Vi kan ikke ha de slik i Egersund havn. Dette er forurensende, det lukter, og det skaper problemer for dem som har småbåter. I tillegg er det stygt og beskjemmende når turister kommer til Egersund, sier Omdal.

Fire ganger i sommer har det vært så store mengder fiskefett flytende i havnebassenget i Egersund. Men hvem som har sluppet ut fettet er det ingen som vet.

Håper på en ren havn i Egersund

Ordfører Leif Erik Egaas som også er leder av havnestyret i byen, tok derfor affære og anmeldte de fire tilfellene, og nå håper kommunen at politiet finner ut av et problem som ikke er nytt i år.

– Det har skjedd flere ganger. Også i år har det vært flere episoder. Derfor anmelder vi nå. Vi vil prøve å få en slutt på dette, sa ordføreren til NRK etter å ha levert anmeldelsen.

– Jeg håper at vi snart kan få en ren havn i Egersund. Nå håper jeg at politiet klarer å nøste opp i hva som egentlig har skjedd slik at vi får tatt de som er ansvarlig for utslippene, sier Unn Therese Omdal.

Fiskefett på Eigerøy, Egersund

Eigersund kommune har anmeldt en bedrift/båt/privatperson for utslipp av fiskefett.

Foto: Øystein Ellingsen