Hopp til innhold

Frp sponser blues, SV ser rødt

Valgforsker tror det er bra for Frp at «gamle raddiser som digger blues »oppdager at partiet støtter kulturen deres. SV-eren som skal åpne festivalen raser mot sponsingen.

Bluesfestival i Egersund

Frp får profilere seg som sponsor overfor festivalpublikum i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Fremskrittspartiet er en av sponsorene for Dalane Blues-festival i Egersund. Festivalen går av stabelen denne helgen.

Partiet får dermed profilert seg på T-skjorter, programhefter og annonser under bluesfestivalen.

Festivalarrangørene inviterte i vinter alle de politiske partiene i Egersund til å bidra med økonomisk støtte. Bortsett fra Fremskrittspartiet, var det bare SV som svarte. Det svaret var negativt.

– Hva i alle dager gjør Frp som sponsor på en bluesfestival?

Sponsingen har utløst kraftige reaksjoner fra Sosialistisk Venstreparti sin stortingsrepresentant Hallgeir Langeland, som skal åpne festivalen i Egersund.

– Jeg må spørre meg selv hva i alle dager Frp gjør som sponsor på en bluesfestival når en vet hva for et program partiet har for å kutte i kulturen og hvilket program de har for å gi mer til de rike og mindre til de fattige, sier Langeland.

Bluesen har sitt utspring fra fattige, svarte i USA. Det er jo ikke akkurat svartinger Frp er kjent for å støtte opp om.

Hallgeir Langeland, stortingsrepresentant fra SV.
Hallgeir H Langeland

Frp-sponsingen har utløst kraftige reaksjoner fra Sosialistisk Venstreparti sin stortingsrepresentant Hallgeir Langeland, som skal åpne festivalen i Egersund.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

SV-eren mener bluesmusikken er i strid med alt det Fremskrittspartiet står for.

– Bluesen har sitt utspring fra fattige, svarte i USA. Det er jo ikke akkurat svartinger Frp er kjent for å støtte opp om.

– Frp er jo kulturpartiet

– Fremskrittspartiet er jo kulturpartiet. Nå når Dalane Blues-festival ønsker å arrangere ny festival, ønsker vi å være med å bidra med noen kroner til det.

Det sier Tommy Bjellås, som er leder i Egersund Fremskrittsparti. Partiet venter selvsagt å få noe igjen for sponsorpengene.

– Vi har gått inn for en reklamepakke, så selvfølgelig vil det være litt profilering av Fremskrittspartiet, men i bunn og grunn er det den gode konsertopplevelsen vi er ute etter, sier Bjellås.

(Artikkelen fortseter under bildet)

Frp-sponsing

Fremskrittspartiet er en av sponsorene for Dalane Blues-festival i Egersund. Festivalen går av stabelen denne helgen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Han har ingen betenkeligheter med at et politisk parti sponser et slikt arrangement.

– På lik linje med at LO tidligere har gått inn med midler, så ser ikke jeg noe problem i at Fremskrittspartiet og ønsker å gå inn, sier partilederen.

– Støtten er livsviktig for oss

Dalane Blues-festival mistet støtten på 25 000 kroner fra Rogaland fylkeskommune i år. Dette førte til at festivalarrangørene måtte se seg om etter andre inntektskilder.

Festivalsjef Edgar Todal sier at med et budsjett på en million kroner, kjente bluesartister på programmet og fire tusen besøkende, så trenger festivalen hver krone.

– Vi ser nødvendigheten av all økonomisk støtte. Hvis vi skal kunne fortsette å gi publikum det tilbudet som vi gir, så er den støtten vi mottar, uansett hvem vi får den fra, livsviktig for oss, sier Todal.

– En country-festival ville gjerne vært vel så relevant

Valgforsker Frank Aarebrot sier at fremskrittspartiet med dette har startet den lokale valgkampen. Det er ikke ulovlig at partiert støtter kulturarrangementer, men han hadde ikke ventet denne typen sponsing fra Fremskrrittspartiet.

– Nå kan man vel si at akkurat blues er en musikkform som man ikke forbinder så mye med Fremskrittspartiets velgere. En country-festival ville kanskje være vel så relevant, sier Aarebrot.

Edgar Todal

Festivalsjef Edgar Todal sier at med et budsjett på en million kroner, kjente bluesartister på programmet og fire tusen besøkende, så trenger festivalen hver krone, uansett hvem den kommer fra.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Valgforskeren tror bluesfolket kanskje stemmer oftere med partiene på venstresiden.

– Det er nå likevel slik at de vil legge merke til at Frp sponser festivalen. De vil jo kanskje få et mer nyansert syn på Frp. Du har nok en del gamle raddiser som digger blues og ser at Frp støtter også deres kultur. Totalt sett tror jeg det er bra for Frp dette, mener Aarebrot.

– Nødt til å ta det humoristisk

Aarebrot er spent på om Langeland som skal åpne festivalen takler Frp-sponsingen humoristisk eller gravalvorlig.

Langeland sier at han er nødt til å ta det humoristisk.

– Men jeg vil jo anbefale Fremskrittspartiet å opptre litt mer ryddig i forhold til slike festivaler som dette, slik at det ikke blir et problem for arrangøren at et politisk parti som er antikulturelt og egentlig et overklasseparti stjeler oppmerksomheten fra den flotte musikken som skal prege blues-festivalen, sier SV-eren.

Hva synes du om Frp-sponsingen?