Hopp til innhold

Hun fant farens grav klargjort for en annens begravelse

Da Tone Anita Tengs skulle besøke farens grav i Egersund mandag, oppdaget hun til sin store forskrekkelse at graven var åpnet.

Da Tone Anita Tengs skulle besøke farens grav i Egersund mandag, oppdaget hun til sin store forskrekkelse at graven var åpnet og klargjort for en annens begravelse.

VIDEO: Slik så graven ut onsdag. Mandag kveld var den gravd opp, dekket med lemmer og det lå jordhauger på hver side. Hadde ikke Tona Anita Tengs oppdaget det som hadde skjedd, kunne en annen blitt begravd i farens grav. Foto: Kaj Hjertenes

– Både gravstein og all pynt var borte. Bare noen trelemmer, og jordhauger på hver side, lå igjen, sier Tone Anita Tengs til NRK.

Det var Dalane Tidende som først omtalte saken i sin papirutgave onsdag. Tengs var på kirkegården på Årstad i Egersund for å friske opp farens grav da hun oppdaget det som hadde skjedd.

Tone Anita Tengs

Tone Anita Tengs ved graven på kirkegården på Årstad i Egersund.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

To dager senere har hun fremdeles ikke kommet over at farens grav var gravd opp og klargjort for en annens begravelse.

– Det var veldig tøft. Jeg kjenner jeg sliter nå også, sier hun når NRK treffer henne.

Hentet sønnen og moren

Hun ble så sjokkert over hendelsen at hun et øyeblikk trodde hun var på feil sted.

– Jeg tenkte at det måtte være gjort en feil, men så stusset jeg litt over meg selv også. Var jeg på feil sted? Jeg kjørte hjem, og tok med meg sønnen min og mamma tilbake. De sa begge at det var her det var, forteller hun.

– Jeg har felt mange tårer, sier hun.

Kirkeverge Jørgen Tore Omdal sier til Dalane Tidende at han aldri, gjennom sine 13 år som kirkeverge, har opplevd noe lignende. Omdal sier også til avisen at han er glad for at Tengs oppdaget det hele, og dermed forhindret at noen andre ble begravet i graven til faren, som døde i 1986.

– Slikt skal vi ikke oppleve

Ordfører i Egersund, Leif Erik Egaas, tok kontakt med Tengs dagen etter feilen ble oppdaget.

– Jeg hadde en grei prat med henne, og bestilte en blomsterkvast som en liten oppmerksomhet fordi vi syntes dette var forferdelig leit, sier Egaas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leif Erik Egaas og Tone Anita Tengs

Egersund-ordfører Leif Erik Egaas og Tone Anita Tengs.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Da jeg fikk beskjeden tirsdag morgen, ble jeg selvfølgelig både overgitt og overrasket. Jeg tenke først av alt på dem som opplevde dette. Det må være en forferdelig situasjon å komme opp i. Det er slikt vi ikke skal oppleve, sier han.

– Beklager på det sterkeste

Ordføreren kjenner ikke til hva som er årsaken til at feil grav ble åpnet mandag.

– Det er helt klart at det er menneskelig svikt inne i bildet. Når mennesker er involvert, kan det bli gjort feil. Det skjedde i dette tilfellet, og det beklager vi på det sterkeste. Vi skal gå gjennom rutinene våre, og finne ut hva som må gjøres for at det ikke skal skje igjen, sier Egaas.

Etter at feilen ble oppdaget, har Tengs blitt møtte med forståelse, sier hun. Det er hun glad for.

– Ingen av de som har ansvaret har kommet med bortforklaringer. Alle har stått for det som har blitt gjort. Det betyr mye for meg og resten av familien, sier hun.