Hopp til innhold

– Han tenker mest på å bli ferdig med saken

Advokat Arvid Sjødin føler seg trygg på at Trond Birkedal ikke vil bli dømt for seksuelt overgrep mot en mindreårig, når ankesaken nå begynner.

Trond Birkedal etter domsavsigelsen

Trond Birkedal må nok en gang møte i retten. Denne gangen skal Gulating lagmannsrett behandle anken mot at han ble frifunnet for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Dommen fra Stavanger tingrett var så klar, at det er lite trolig at lagmannsretten vil komme til en annen konklusjon enn det tingretten gjorde i februar, sier Birkedal sin forsvarer, Arvid Sjødin til NRK.

Trond Birkedal, tidligere ordførerkandidaten i Stavanger, ble i Stavanger tingrett frikjent for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt. Et punkt statsadvokaten i Rogaland valgte å anke.

Gulating lagmannsrett godtok anken, så i morgen skal dette punktet behandles av rettssystemet på nytt.

– Det er jo logisk at han føler det er unødvendig å anke saken utifra den klare dommen i Stavanger tingrett der han ble frifunnet. Likevel er han vant med å ta et slag, og han tar det som det kommer, sier Sjødin.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Overrasket og skuffet over anken

Arvid Sjødin

Birkedals forsvarer Arvid Sjødin.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
Birkedal-rettssak

Den nå 19 år gamle gutten skal forklare seg i ankesaken også.

Foto: Tegning: Ingrid Haukelidsæter
Hege Salomon

Bistandsadvokat Hege Salomon.

Foto: Sindre Løkstad/NRK

Det var statsadvokat Tormod Haugnes som oversendte anken til Birkedals advokat, Arvid Sjødin. Han ville ikke uttale seg om grunnlaget for anken.

– Av hensyn til videre rettsprosesser kan jeg ikke gi noe mer informasjon om hvorfor det ankes, sa han til NRK.

Ifølge Birkedals forsvarer Arvid Sjødin ble Trond Birkedal skuffet da han fikk oversendt anken.

– Han reagerte først med overraskelse, men også selvsagt med en liten skuffelse fordi han hadde håpet at han var ferdig med dette en gang for alle, sa Sjødin til NRK.

– Viktig å belyse saken

Punktet som skal ankes omhandler en nå 19 år gammel mann. Han anmeldte Birkedal for et seksuelt overgrep som skal ha skjedd i 2008. I dommen i tingretten kom tvilen tiltalte til gode på dette punktet.

Bistandsadvokat Hege Salomon representerte flere av de fornærmede i Birkedal-saken, og skal nå tilbake i retten med 19-åringen.

– Det har vært tungt for han. Han har ikke hatt mulighet til å fortsette studiene sine, så han ser frem til å bli ferdig med saken, og legge dette bak seg, sier Salomon til NRK.no.

– Hvilke forventninger har han til saken?

– Han håper lagmannsretten vil gjøre en god og grundig vurdering av bevisene, og at alle parter vil få en rettferdig behandling, sier hun.

Birkedal glad for å setja punkt

Ble dømt til 60 dagers fengsel

Trond Birkedal i retten

Trond Birkedal i retten.

Foto: Ingrid Haukelidsæter

Birkedal ble i tingretten dømt for å ha lurt unge gutter til å kle av seg på Internett og sende ham bilder av seg selv. I tillegg snikfilmet han FpU-medlemmer som hadde lånt boblebadet hans. Birkedal tilsto disse tiltalepunktene, både i politiavhør og i rettssaken.

Straffen ble satt til 60 dagers fengsel. 40 av disse gjøres betinget. Med fradrag av tiden han satt i varetekt, slapp han å sone i fengsel.

Flere nyheter fra Rogaland