Hopp til innhold

Tre rogalendinger savnet

– Vi har kontroll på alle bortsett fra tre personer, sier Kristine Gramstad i Rogaland AP.

Utøya nær (mørkt)

Minst 80 personer er drept på Utøya, og politiet utelukker ikke at tallet kan stige.

Foto: Kim Erlandsen

Ifølge Gramstad skal det ha vært 33 rogalendinger på Utøya fredag ettermiddag. 30 av disse har Rogaland AP fått kontakt med.

Kristine Gramstad

– Vi jobber med å få ungdommen hjem, sier Kristine Gramstad i Rogaland AP.

Foto: Arbeiderpartiet.no

– Fem er skadet, sier Gramstad. Men vi vet at én av disse har vært innom sykehus, og er nå ute igjen.

Hun vet ikke hvor hardt skadet de resterende fire er. I tillegg har Rogaland AP ikke lykkes i å komme i kontakt med de tre resterende ungdommene.

Det jobbes nå med å få fraktet hjem de som er i god behold, og som befinner seg på hotell i nærheten av Utøya.

Minst 84 personer er drept

Politiet bekreftet lørdag morgen at minst 84 personer er drept på Utøya , men utelukker ikke at tallet kan stige.

– Vi har ikke tilstrekkelig oversikt over antall skadde nå. Mange er under behandling. En lang rekke skadde befinner seg på lokale sykehus. Den totale oversikten har vi ikke før i morgen, sa politidirektør Øystein Mæland til NRK natt til lørdag.

– Forferdelig sjokk

Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland sier at politiet fremdeles ikke har full oversikt over antall døde og skadde etter massakren på Utøya.

Foto: Martin H.W. Zondag

– For oss er dette et forferdelig sjokk. Først det som skjedde i regjeringskvartalet, og så det som har skjedd på Utøya senere på dagen. Dette er den tristeste dagen jeg har hatt som leder av Rogaland Arbeiderparti, Frode Berge, til NRK.

– Jeg har forverdelig vondt av de som er rammet, og de pårørende, og jeg håper at ting går så bra som mulig for de berørte.

Han lover at AP vil stille opp så langt som mulig, i samarbeid med politi å helsepersonell, for å hjelpe de som nå er på vei fra Utøya.

Les også: | Ungdom svømte fra skuddene | TERRORAKSJON I OSLO: Politiet bekrefter 7 døde

– Dette er surrealistisk

Kristine Gramstad kan fortelle at det nå handler om å få satt opp buss for å få fraktet hjem Rogalendingene som var på Utøya, og ha klar et kriseteam i hjemkommunene.

– Dette er ungdommer som har opplevd å bli jaktet på i to timer. De er sterkt preget og noen er i sjokk, sier Gramstad.

Hun har selv vært aktiv som leder for Rogaland AUF og har vært på Utøya flere ganger siden midten på nitti-tallet.

– Dette er den mest fredelige plassen du kan komme. En øy hvor det er samlet engasjerte ungdommer. Det er helt ubegripelig.

Til daglig er Gramstad statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet i Grubbegata 1. Bomben som rammet Grubbegata 4 tidligere på dagen var like ved kontoret hennes.

– Jeg vet at alle som var inne i bygget skal være i god behold, sier hun.

Gramstad vil ikke si noe om hva hun tror ligger bak angrepet før politiet har kommet lenger i etterforskingen. Mannen som er tatt og siktet for begge hendingene i går skal ha ytret høyreekstremistiske holdninger på internett.

– På nitti-tallet var vi en stund plaget med brev fra høyreekstremistisk hold, men så vidt jeg kjenner til skal det ikke ha vært noen trusler fra dette holdet i nyere tid.