Hopp til innhold

Mattilsynet: – Blåskjellene tar opp bakterier fra båt-doen

Fritidsbåter med septiktank gjør blåskjell uspiselige flere steder i landet. Ikke hent skjell der det er mye båttrafikk, advarer Mattilsynet. Men båtfolket avviser at de har skylden.

Båtliv

I områder der det er mange fritidsbåter, er det også mange som tømmer doen. Det kan gå utover blåskjellene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Mattilsynet advarer mot blåskjellsanking og -spising flere steder i landet, men ofte er det oppblomstring av giftige alger som er årsaken.

Det viser seg imidlertid også at vi mennesker selv forgifter blåskjellene: En rekke steder er det tarmbakterier i skjellene. Kloakkutslipp og tømming av do-tanker fra fritidsbåter har skylden, mener tilsynet.

Blåskjellsuppe

Sommeren fører med seg mer bading og sjøliv, og dermed bedre tilgang på blåskjell for mange.

Foto: Åge Hojem

Før helgen gikk Mattilsynet ut med nytt blåskjellvarsel, slik de gjør hver fredag. Det viste at innholdet av tarmbakterier i blåskjellene sjekket blant annet utenfor Stavanger og i Tysvær , er for høyt.

– Du kan bli syk

Også på målestedene i Sunnfjord og Nordfjord (Tennøysundet og Busta) i Sogn og Fjordane, Namdal (Håkilen) i Trøndelag og Sør-Helgeland i Nordland har skjellene for høyt innhold av E.coli-bakterier – eller tarmbakterier.

– E.coli-bakterier tyder på at det er avføringsstoffer i blåskjellene. Dermed kan vi bli syke med mage- og tarminfeksjon hvis vi spiser skjellene, sier Gyrid Espeland i Mattilsynet Midt-Rogaland.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Andreas Myhrvold lager blåskjellsuppe på bål

VIDEO: For mange er blåskjell en delikatesse. Her viser Andreas Myhrvold hvordan du lager blåskjellsuppe på bål.

Espeland fraråder å spise skjell med tarmbakterier, men presiserer at du ikke blir dødssyk.

– Du kan få alt fra en lett infeksjon til noe mer avlorlig, men ikke dødelig. Oppkast og diaré er symptomer, sier hun.

Fritidsbåter har skylda

Espeland fraråder å hente blåskjell der der er mye båttrafikk.

– Nå om sommeren må en passe på båter som tømmer septiktanker de har om bord. Hvis det ligger mye båter i et område, og mange tømmer doen, er det vanlig at blåskjellene tar opp bakterier, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Blåskjell

Blåskjell blir mange steder i Norge en lett tilgjengelig og helt gratis matrett fra havet. Men både alger og båttrafikk kan gjøre dem uspiselige.

Foto: Linda Bjørgan

Tilsynet ber derfor blåskjell-glade å være spesielt på vakt innerst i fjordene.

– Her ligger det ofte mange båter som kan forurense, sier hun.

Kan tømme 300 meter fra land

Det skal være rundt 500.000 fritidsbåter i Norge som en kan anta har egen septiktank. Båteiere står i dag fritt til å tømme septiktanken bare båten befinner seg 300 meter fra land.

Oslofjorden er et av stedene miljøvernmyndighetene har tatt til orde for et forbud mot dette .

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Kloakken går rett i sjøen

VIDEOEN: Kloakken går rett i sjøen på Sørlandet. Innslag fra juni i år.

Generalsekretør i Kongelig Norsk Båtforbund, Reidar Kjelsrud, avviser Mattilsynets påstander.

– Lei av å være syndebukk

– Vi er litt lei av å bli gjort til syndebukk for denne kloakkdiskusjonen. Når det kommer kraftige regnskyll, renner mange kommunale overløp over. Da går all kloakken rett i sjøen. Det skjer rundt hele kysten, sier Kjelsrud.

– I beste fall er det urettferdig. Jeg forundrer meg over at Mattilsynet mener fritidsbåtflåten bidrar til dette, sier han.

Tilsynet skal ta nye blåskjell prøver mandag eller tirsdag. Disse prøvene blir til det landsdekkende varselet som sendes ut førstkommende fredag.