Hopp til innhold

Fra sju til elleve millioner slektsforskning-søk på ett år

Interessen for slektsforskning har eksplodert den siste tiden. NRK-programmet «Hvem tror du at du er» – kombinert med at nye folketellinger er blitt tilgjengelig på nett – er trolig årsakene.

Dis Norge sine heimesider for slektsgransking

Flere og flere driver slektsforskning. Hjemmesidene til organisasjonen DIS Norge gir mange tips til hvordan du kan starte granskingen av din egen familie.

Foto: Berit Susanne Kjølås / NRK

Stadig flere av oss er nysgjerige på forfedrene våre. Antallet søk på nettstedet Digitalakrivet har eksplodert, ifølge statsarkivaren i Stavanger.

– Det blir trolig fire millioner flere besøk i januar i år enn i januar i fjor. Det er regnet ut at det kommer til å være elleve millioner besøk denne måneden, sier Sigve Gramstad.

Se i nett-TV:

Statsarkivar Gramstad tror noe av interessen skyldes er NRK-programmet «Hvem tror du at du er», som nå går på TV. Han ser imidlertid ikke bort fra at programserien er laget delvis på grunn av den økende interessen.

Kurset fullt på én uke

I Rogaland Historie- og ættesogelag merke de godt at slektsforskning er i vinden.

For én uke siden annonserte de et nytt kurs for ferske slektsgranskere. Påmeldingene strømmet inn.

– Det tok bare en uke, så var kurset fulltegnet. Det bekreftet det vi hadde en følelse av på forhånd: At det er en økende interesse, men at folk er er usikre på hvor de skal begnynne, sier Tove Solli i laget.

– Din egen familie blir nær

Interessen øker når folk tar innover seg at de faktisk leter i sin egen slekt, mener hun.

Når de fem-seks første generasjonene er på plass, begynner mange nemlig å lure på hvem disse var.

– Kanskje oppdager du at flere barn døde i den og den generasjonen, og så lurer du på hvorfor det. Fordi det er din egen familie, blir den så nær, sier hun.

Les mer om organsasjonen for slektsforskere, DIS Norge, her.