Slektsforskning ble seersuksess

817.000 så Bjarne Brøndbo lete etter slekta si på TV.

Hvem tror du at du er?

Bjarne Brøndbo jaktet på sine forfedre, og fant mange av dem.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Hvem tror du at du er» heter NRKs nye serie, som handler om det som i første omgang kan virke ganske tørt; nemlig slektsforskning.

I rekken av kjendiser var DDEs Bjarne Brøndbo første mann ut, og samlet over 800.000 seere i jakten på sine forfedre søndag kveld.

Unni Lindell og Birgitte Solberg

Redaktør for programmet, Birgitte Solberg, er strålende fornøyd med seertallene. Her sammen med forfatter Unni Lindell, som også fant sine forfedre.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– 817.000 er helt klart et veldig høyt antall seere, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen.

– Vi pleier å si at et TV-program er virkelig stort når det når én million seere. Men dette er en veldig sterk start for et nytt program. Programskaperne har god grunn til å være fornøyde, sier Tolonen.

Og det er de. Redaktør Birgitte Solberg kan smile bredt dagen derpå.

– Vi er storfornøyde med tallene. Det er veldig gøy at så mange vil følge Bjarne Brøndbo i sin leting etter slekta si, sier hun til NRK.no.

Nå håper hun like mange vil følge finansmannen Christian Ringnes, som skal forske kommende søndag. Da blir det en reise tilbake til den kulturelle eliten i Kristiania med pomp og prakt.

Flere overraskelser

Brønbo

Bjarne Brøndbo på vei inn til Statsarkivet i Trondheim.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Bjarne Brøndbo synes det var krevende å være med på TV-produksjonen.

– Det var jeg som var på leting etter mine slektsrøtter, uten programleder eller andre fortellerstemmer. Jeg drev handlingen framover. Det var veldig spennende å være med på, det å få trigget en spesiell interesse for noe jeg aldri har interessert meg for, forteller Brøndbo til NRK.no.

Tidligere stoppet hans interesse for slekta ved onkler og tanter, derfor ante han ikke hva han ville finne.

– Jeg har levd heltisk med musikken, og ikke hatt tiden til det. Jeg tenkte jeg kunne komme til å finne voldtektsforbrytere og nazister, men det ble jeg forskånet fra.

Slektsforskning

Artisten fant slekt fra mange, mange år tilbake i tid.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Trønderen fikk seg imidlertid flere overraskelser i løpet av den sju dager lange innspillingsperioden.

– Jeg ble overrasket over at de ikke fant same- eller taterblod hos bestemora mi, Lily. Det har jeg hørt hele oppveksten min, forteller artisten.

Gjør det selv

Redaktør Birgitte Solberg har fått flere tilbakemeldinger etter programmet, men merker seg spesielt de som ble overrasket over at de likte det.

– Mange tror kanskje at slektsforskning er noe støvete opplegg som gamle folk holder på med, men sånn er det jo ikke. Vi håper jo at folk kan få lyst til å forske litt selv, forteller hun.

Bjarne Brøndbo

Bjarne Brøndbo fant slekta si i beste sendetid på TV. Det var slitsomt, men gøy, ifølge hovedpersonen selv.

Foto: NRK

– Alle familier har gode historier hvis man leter.

Solberg har selv begynt med slektsforskning, og kom helt tilbake til 1500-tallet.

– Det er alltid gøy å komme langt tilbake, men det er minst like interessant å sette seg inn i hva slags tid det var og se bak årstallene. Mange levde hardt, det var mye barnedød, lite penger og harde jobber, avslutter Birgitte Solberg.

Kulturstrøm