Hopp til innhold

– Gamle kart i ambulansene setter liv i fare

Ambulansesjåførene finner ikke fram i nye boligfelter.

Ambulanse

Utdaterte veikart i ambulanser kan sette liv i fare.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Utdaterte veikart i ambulanser kan sette liv i fare.

Akuttmedisinsk mottak får nye kartopplysninger bare to ganger i året. Det kan resultere i at ambulansen både står uten adresse og veibeskrivelse ved henting av pasienter i nødssituasjoner.

– Vi får ikke kartdatene oppdatert tidsnok. Det er spesielt i forbindelse med nye utbyggingsområder problemene kan oppstå, sier Atle Hagen, assisterende ambulansesjef ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

– Problemet ligger hos kommunene

Teknisk ansvarlig for nødmeldetjenesten i Helse Vest, Elfinn Færevåg, sier problemet ligger der kartopplysningene kommer fra i første ledd, nemlig kommunene.

Det er et eller annet som skjer på veien som gjør at dette tar for lang tid.

Linn Knarvik, Geodatasjef i Stavanger kommune

– Vi er veldig klar over at utdaterte kart er et problem. Hvis ikke kommunen leverer dataene raskt nok, så mister vi kanskje et år på å få deres data inn i vårt kartsystem. Det er selvsagt kjedelig, sier Færevåg.

– Vårt arbeid går så fort som det kan gå

I Stavanger kommune vil man ikke ta skylden for gamle kartopplysninger i ambulansene

– Nei, jeg er jo ikke enig i det. Vårt arbeid går så fort som det kan gå, sier Linn Knarvik, geodatasjef i Stavanger kommune.

Kommunen mener oppdateringsmetodene er for tidkrevende.

– Godkjenningsprosessen må kortes ned, mener Knarvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AMK-sentralen

Akuttmedisinsk mottak får nye kartopplysninger bare to ganger i året.

Foto: NRK

– Vi leverer disse datene fra oss til Statens Kartverk som gjør en jobb med det og leverer videre til Statens Vegvesen som legger det inn i den nasjonale veidatabanken, sier hun.

Geodatassjefen sier at dette arbeidet kan ta opptil ett år.

– Tar for lang tid

– Vi er jo forskjellige avdelinger som har forskjellig ansvar for disse dataene. Det er klart at det skal gjennom en konfirmasjonsprosess der alle skal legge på sitt og alle skal gå god for at dette er riktig. Det er et eller annet som skjer på veien som gjør at dette tar for lang tid, mener Knarvik.

Det arbeides nå med en ny oppdateringsløsning.

– Med en gang det gjøres en endring i en kommune, så burde den rasle gjennom hele datasystemet og ut i kartene på AMK-sentralen og ut i ambulansene, sier Færevåg i Helse Vest.

En slik løsning vil det imidlertid ta flere år å gjennomføre. I mellomtiden er det tryggest å bli syk i eldre boligområder.