Hopp til innhold

Datatilsynet stopper nettpirat-jakt

Advokatfirmaet Simonsen har siden 2006 hatt lov til å logge IP-adresser i jakten på ulovlige fildelere. Nå drar Datatilsynet ut nettkabelen.

Illustrasjonsbilde: Fildeling

At noen har mulighet til å lagre IP-informasjon om fildelere, er viktig for at rettighetshaverne til film og musikk skal få beskyttet åndsverket sitt, mener Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen.

Foto: Colourbox.no

Advokatfirmaet håpet å få fornyet sin konsesjon, og hadde Kultur- og kirkedepartementet på sin side.

Datatilsynet påpeker i sitt avslag til videre loggføring av IP-adresser mandag at konsesjonen var ble gitt midlertidig i 2006, skriver Teknisk Ukeblad .

Nærmere tre år etter, er det ikke kommet noen politiske signaler på hvilke virkemidler rettighetshavere skal kunne benytte.

- Rettighetshaverne vil lide

- Derfor skal konsesjonen ikke fornyes, skriver Datatilsynet i avslaget.

LES OGSÅ: Max Manus-kopier i retten

- Rettighetshaveren (som oftest den som har laget en film eller et musikkstykke, red. anm.) er avhengig av å kunne samle beviser for å forfølge sine rettigheter, mener Espen Tøndel i Simonsen.

Han påpeker at dersom ingen har konsesjon til å samle beviser, vil kampen mot fildeling bli vanskeligere. Ifølge Tøndel kommer advokatfirmaet derfor til å klage Datatilsynets vedtak til personvernnemda.

- Åndsverksloven bør endres

- Vi kommer til å be om at vedtaket ikke settes i verk før klagebehandlingen er over, legger han til.

Datatilsynet mener at åndsverkloven må endres dersom politikerne ønsker at bransjen skal kunne ha videre mulighet til å forfølge brudd på åndsverkloven, slik at grensene for logging av ulovlig trafikk blir klart angitt.

De påpeker at Kultur- og kirkedepartementet ikke hadde noen konkrete planer eller tanker rundt dette.

- Et slikt tiltak vil bidra til å sikre kravet til forutberegnelighet for bransje og publikum, heter det i avslagsbrevet.

Lyse nekter

Avslaget kommer mens avgjørelsen om hvorvidt Simonsen kan få utlevert kundeidentiteter direkte fra bredbåndsleverandøren. Lyse Tele, hvor personen som er mistenkt for å piratkopiere Max Manus-filmen er kunde, har nektet å gå med på dette.

LES OGSÅ: Hemmelighold om fildeling

Stavanger tingrett har avsagt en kjennelse i saken. Den er imidlertid hemmeligholdt, og saken går videre i neste rettsinstans .