Hopp til innhold

Hemmelighold om fildeling

Folk får ikke vite om Lyse må røpe identiteten til den som piratkopierte Max Manus-filmen. Dette provoserer nettleverandørene i Norge.

Max Manus

Stavanger Tingrett vil ikke fortelle om Lyse må røpe identiteten til den som piratkopierte Max Manus-filmen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Stavanger Tingrett har i dag tatt stilling til om Lyse Tele må oppgi identiteten til personen som skal ha lagt en piratkopi av Max Manus-flimen ut på internett.

IKT- Norge, som er nettleveradørenes bransjeorganisasjon, mener beslutningen om hemmelighold knebler debatten om fildeling.

- Offentligheten har krav på å vite

Det var Simonsen advokatbyrå som på vegne av produsentene bak filmen krevde at Lyse Tele skulle oppgi identiteten bak en spesiell IP-adresse.

Dersom filmbransjen får medhold i kravet, vil det være lettere å gå til sak mot fildelere i Norge. Derfor er avgjørelsen i Stavanger Tingrett regnet for å være svært viktig.

- Dette er, for å si det forsiktig, svært dramatisk. Offentligheten har krav på å vite konklusjonen i en så prinsipielt viktig sak, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til dagbladet.no .

Tidligere har nettleverandører bare oppgitt identiteten til fildere til politiet.

Det er en sak som handler om internett og personvern. Da blir det en ganske absurd situasjon når debatten knebles på denne måten.

Torgeir Waterhouse, IKT Norge

Tror Lyse tapte saken

Lyse ønsket ikke å gi fra seg identiteten til fildeleren. Waterhouse sier til avisen at han går ut fra at selskapet tapte saken siden kjennelsen er unntatt offentlighet.

- Det er en sak som handler om internett og personvern. Da blir det en ganske absurd situasjon når debatten knebles på denne måten, sier Waterhouse.

Herbjørn Tjeltveit i Lyse Tele sier til NRK at selskapet forholder seg til den kjennelsen som er kommet fra Stavanger Tingrett.

Espen Tøndel i advokatfiormaet Simonsen sier til dagbladet.no at han ikke ønsker å kommentere kjennelsen. Han sier på generelt grunnlag at årsaken til at slike kjennelser ikke blir offentliggjort er at man ønsker å hindre at beviser blir ødelagt.

Det skal være en kinomaskinist, eller andre med tilgang til maskinrommet i en kinosal, som har tatt opp Max Manus og lagt kopien av filmen ut på nettet.

Hva synes du om at retten ikke vil offentliggjøre kjennelsen?