Hopp til innhold

Nokas-menighet fikk 16 millioner

Kristen Tjeneste mottok over 16 millioner kroner – eller nær 670 000 kroner i måneden - for å leie ut menighetens lokaler til Nokas-rettssal.

Nokas-lokalet
Foto: Scanpix

I tillegg måtte Statsbygg ut med totalt 10 millioner kroner som dekket ombygging og tilbakeføring av lokalene.

Tallene bekreftes av eiendomsforvalter Kjartan Nesset i Statsbygg.

- Man må ta i betraktning at det her ikke var tale om et ordinært utleieforhold. Kristen Tjeneste ble mer eller mindre ”beordret” bort og måtte selv sørge for å finne nye lokaler, sier Nesset til NRK Rogaland.

Kristen Tjeneste måtte leie seg inn på fire ulike nye steder for å få plass til alle sine aktiviteter mens rettssaken pågikk på Forus og hadde få dager på seg til å akseptere å flytte.

Krav

- Man må også ta i betraktning i at dette var den største straffesaken etter 2. verdenskrig i forhold til antall tiltalte og det sikkerhetsopplegget som politiet krevde. Dette betyr at det er ingen rettssal i Norge som kunne tatt denne rettsaken uten at det ble gjort en del tilrettelegging, sier Kjartan Nesset.

Leie av menighetens lokaler på Forus kostet 16 100 000 kroner. I leieutgiftene ligger også ordinært vakthold av bygget, forsikring og parkeringsplasser. Av dette beløpet utgjør om lag 5 000 000 i skatt.

Hadde sagt ja

Også pastor i Kristen Tjeneste, Trygve Brekke, bekrefter beløpet.

- Vi hadde svart ja til utleie før leiebeløp ble fastlagt. Altså var ikke økonomi det avgjørende for at vi sa ja til å leie ut. Grunnen til det var at vi i utgangspunktet ikke leier ut, eller ville leie ut, men forsto at myndighetene ikke hadde alternativer. Og da var det faktisk viktig for oss å vise at også vi ville ta samfunnsansvar på denne måten, sier Brekke.

Misjonsarbeid

- Hva har dere som menighet vært i stand til å gjøre med disse pengene?

 - Pengene har selvsagt gått til nedbetaling av lån, ekstrarordinære kostnader med å være spredt på fire forskjellige steder i to år samt at vi selvsagt har penger på bok som vil gjøre oss i stand til å støtte eget og andres arbeid blant annet innen misjon og ungdomsarbeid, sier Trygve Brekke

Brakker

Statsbygg hadde i utgangspunktet et budsjett på 41,5 millioner kroner til bruk for lokaliteter og tilleggsfasiliteter i forbindelse med rettssforhandlingene på Forus utenfor Stavanger

I tillegg til leien for rettslokalene har Statsbygg også bekostet leie av brakker og forlegninger til pressesenter og politibrakker, leie av parkeringsplasser, leie av grunn til pressesenter og parkering. Totalt ble regningen som omfatter leie på 19 100 000 kroner.

Drift

Selve driftskostnadene i form av renhold, kantine, vaktmestertjenester, parkeringsplasser, drift av adgangskontroll, drift av pressesenter og en del teknisk utstyr økte kostnaden med ytterligere 12 650 000 kroner.

Med ombyggingskostnader på 9 750 000 kroner ble Statsbyggs totale regning på 41,5 millioner kroner.