Hopp til innhold

Denne tiggeren har alt han trenger

Der tiggerne pleier å sitte, ved Stavanger stasjon, sto i dag en 19 år gammel norsk velkledd mann og spilte trekkspill.

«Tiggeren» som har alt han trenger

Hans Markus Riisdal møtte jobbreisende på jernbanestasjonen i Stavanger med trekkspill på magen, og med et litt uvanlig budskap. FOTO: Thomas Ystrøm/NRK

Trekkspill-kassen

Pengekassen til gatemusikant Hans Markus Riisdal med et noe uvant budskap.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Velkjente trekkspilltoner møter morgenpendlerne på Stavanger stasjon. En mann står med et trekkspill på magen til venstre for utgangen mot togene på Jærbanen og Sørlandsbanen.

Trekkspillkassen, med rød fløyel på innsiden, ligger på bakken, klar til å ta imot småpenger fra forbipasserende. I lokket ligger et skilt. «Jeg har alt jeg trenger».

– Om morgenen haster folk forbi. Jeg får ikke så mye penger, men det gjør ikke noe, sier Hans Markus Riisdal (19).

Vil ironisere over egoismen

I tillegg til skiltet avslører den svarte dressen og sangen at Riisdal ikke er en av tiggerne som vanligvis holder til rundt stasjonen.

– Jeg vil sette søkelyset på hvordan tiggerne egentlig har det. Det gjør jeg ved å si at jeg har det bra. Jeg har ikke noe å tape på dette, men for tiggere som har dette som jobb, er det nok ganske hardt, sier Riisdal.

Han går i tredje klasse på musikklinja på Stavanger katedralskole. I fjor satt tredjeklassene opp Fame, men i år har de valgt en litt annen musikal, Bertolt Brechts Tolvskillingsopera.

Joakim Håland

Joakim Håland, elev på Stavanger katedralskole.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Den fremmedgjør tiggere, horer, gangstere, de kriminelle i samfunnet, og stiller spørsmål om hvem som er de kriminelle og hvem som er fattige. Det mener vi passer veldig godt i oljebyen der egoismen herjer, sier klassekamerat Joakim Håland.

– Vi stiller spørsmål ved om mennesker er egoistiske. Det vil vi ironisere litt over, og få folk til å tenke over, sier han.

Andre forsøk

Det er andre gang Hans Markus Riisdal står i sentrum og synger med trekkspillkassen oppslått. Første gang var søndag ettermiddag.

– Da fikk jeg en del penger. Folk har det ikke så travelt da, som om morgenen, sier Riisdal.

– Jeg tenker at de som ga til ham da hadde gitt til tiggere også, men noen ga nok kun til ham. Det sier litt om samfunnet vi lever i, at man heller vil gi til dem som ikke trenger, sier Håland.

– Alle ser, noen ser to ganger

I de fleste norske storbyer har tiggere blitt et mer eller mindre vanlig innslag langs gatene.

Kari Koksvik

Kari Koksvik, dramalærer ved Stavanger katedralskole.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Det er veldig rart å møte tiggere fordi det tvinger deg til å se på din egen menneskelighet på en ny måte. Det er et blikk du kanskje ikke har lyst til å møte, og så må du forholde deg til det. Enten går du forbi, gir noen kroner, eller tenker at de lyver. Det gjør noe med alle. Det er essensielle menneskelige spørsmål, sier dramalærer ved skolen, Kari Koksvik.

Hun håper og tror de som møter elevene henne ved trekkspillkassen, tenker litt ekstra over seg selv, og samfunnets utvikling.

– Det er veldig gøy og interessant å møte Stavangers befolkning og se hvordan de reagerer. Alle ser to ganger når de ser plakaten der det står «jeg har alt jeg trenger». Noen gir penger, de fleste fortsetter dit de skal, men jeg tror det gjør noe med folk, sier Koksvik.