Hopp til innhold

Private barnehager bruker flest ufaglærte

De private barnehagene i Akershus manglet 630 førskolelærere i fjor, mens tallet i de kommunale bare var 360.

Barn i barnehage

De private barnehagene i Akershus manglet 630 førskolelærere i fjor, mens tallet i de kommunale bare var 360.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

I Eidsvoll i Akershus er det enorm forskjell på antallet ufaglærte som jobber i barnehagene. De private barnehagene har femti ganger flere ufaglærte ledere enn de kommunale.

– Det bekymrer oss, sier rådgiver Toril Gauslaa.

– Men samtidig jobber vi aktivt overfor barnehagene for å bedre situasjonen.

Verst i private barnehager
Hans Jacob Sundby

Hans Jacob Sundby driver den private barnehagekjeden Læringsverkstedet.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Tallene er likevel nedslående. Rundt en tredel av de pedagogiske lederne mangler førskolelærerutdanningen som loven krever.

For hele Akershus ble det i fjor gitt 1.000 dispensasjoner fra utdanningskravet. Verst var det i de private barnehagene, der 630 ledere manglet førskolelærerkompetanse.

I Eidsvoll var situasjonen ekstrem, der var det 48 dispensasjoner i de private og bare en i de kommunale. Ut fra tallene kan det dermed se ut som de kommunale barnehagene er flinkere til å rekruttere og holde på fagfolkene.

– De private har stått for de fleste nyetablerte barnehagene, og må dermed også skaffe flest førskolelærere. Jeg tror dette kan være med å forklare tallene, sier Hans Jacob Sundby.

Sammen med kona eier han fem av barnehagene i Eidsvoll og totalt 60 barnehager i Norge med 1200 ansatte. Barnehagekjeden har tariffavtale og bruker millionsummer på å rekruttere førskolelærere og etterutdanne assistenter.

– Jeg tror private barnehager gjør så godt de kan. De søker etter pedagogiske ledere, men dessverre så er det stor mangel på slik arbeidskraft.

Anita Ørbæk Lindseth, Leder av Utdanningsforbundet i Eidsvoll

Anita Ørbæk Lindseth, Leder av Utdanningsforbundet i Eidsvoll.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Ikke alle har tariffavtale

Lederen av utdanningsforbundet i Eidsvoll, Anita Ørbæk Lindseth støtter forklaringen til Sundby i den private barnehagekjeden Læringsverkstedet.

Men deler av skylden for de mange ufaglærte pedagogene har også bransjen selv, mener hun.

– Det kan ha med arbeidsforhold å gjøre. Ikke alle private barnehager i Eidsvoll har tariffavtale, det gjelder særlig de små. Og førskolelærere skifter rask jobb når arbeidsforholdene er bedre andre steder, avslutter Ørbæk Lindseth.