Hopp til innhold

Solgte 52 busser til halv pris

En ekstern gransking av Unibuss har avdekket flere grove økonomiske uregelmessigheter i selskapet.

Unibuss
Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Etter korrupsjonsskandalen i busselskapet Unibuss, hentet selskapet i september 2011 inn advokatfirmaet Wiersholm for å granske mulig korrupsjon.

Nå har advokatfirmaet avsluttet den eksterne granskingen av Unibuss. Ifølge busselskapet avdekker rapporten grove tilfeller av økonomisk utroskap.

13 siktet i saken, 3 fikk sparken

Totalt er 13 personer siktet av politiet i saken, tre av dem var ansatt i Unibuss og en tidligere ansatt. De tre fikk sparken som et resultat av saken.

– Granskningen har avdekket at en begrenset gruppe personer gjennom flere år, regelmessig og på ulike måter, har tappet Unibuss for midler, skriver advokatfirmaet som i arbeidet med rapporten blant annet har gjennomgått 100.000 e-poster.

To nye forhold ble oppdaget

Granskingen avdekket to nye forhold som selskapet nå har anmeldt.

  • Ved oppføring av en ny vaskehall på Alnabru i 2007 og 2008 skal entreprenører, håndtverkere og andre leverandører overfakturert Unibuss for over 10 millioner kroner.
  • Ved salg av 172 brukte busser i perioden 2005 til 2009 ble et flertall solgt til et selskap med tilknytning til en tidligere ansatt i Unibuss. Ifølge rapporten antas det at 52 busser ble solgt for rundt halvparten av markedspris.

John Christian Elden er advokat til den tidligere Unibuss-direktøren Helge Leite. Elden sier til NRK at han ikke kan kommentere selve rapporten fordi det bare er mediene som har fått den, ikke partene.

John Christian Elden

John Christian Elden

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

– Leite har samarbeidet med granskerne og politiet og har forklart det han vet om de forhold som har vært gransket og bidratt med opplysninger og dokumenter. Han har sluttet i jobben, og er forberedt på at det kommer et etteroppgjør i saken, sier John Christian Elden.

– Nåværende ansatte ikke involvert i lovbrudd

Rapporten avdekket også uregelmessigheter som tidligere er blitt omtalt i media. Det dreier seg da om utbetalinger fra det tyske MAN-konsernet til to tidligere Unibuss-ansatte, overfakturering i forbindelse med arbeid på eiendommer med tilknytning til en tidligere ansatt. Det er også tilfeller av arbeid på private eiendommer tilhørende tidligere ansatte.

Totalt er det økonomiske omfanget av uregelmessighetene i rapporten mellom 20 og 30 millioner kroner.

Cato Hellesjø

Cato Hellesjø

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– De avdekkede forholdene er selvsagt meget alvorlige. Selv om omfanget er større enn vi til nå har trodd, er jeg glad for at Wiersholm etter mer enn seks måneders svært grundig granskning ikke har avdekket at flere nåværende eller tidligere ansatte har vært involvert i noe straffbart, sier Cato Hellesjø, styreleder i Unibuss i en pressemelding.