Hopp til innhold

Nå er bringebærsesongen i gang

Selvplukket er velplukket. Wenche Glückstad fra Tanum lar seg friste av modne bringebær.

Bringebærsesongen er i gang

Wenche Glückstad er på plass blant bringebærradene på Vestre Frogner Gård for andre gang. Hun prøvde selvplukk på bringebær første gang i fjor, og synes det er hyggelig og praktisk med selvplukk.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Bringebærbonde Hans Kristian Frogner

Bringebærbonde Hans Kristian Frogner har holdt på med bringebær i over tjue år. Han synes bærene smaker best som de er.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

På Vestre Frogner Gård på Skui i Bærum bugner det av modne bringebær. Åkeren til bringebærbonde Hans Kristian Frogner er på rundt 20 mål, noe som blir noen tusen meter med bringebærrader til sammen.

Les også: Derfor bør du spise bringebær

Tidligere sesong

Sesongen er akkurat kommet i gang, og Frogner mener midten av juli er den beste perioden for bringebær.

– I år er vi litt tidligere ute. Årsaken er at det har vært en varm vår. I tillegg har det etter hvert blitt mye nedbør. Bringebær liker mye nedbør fram til de blir modne, men så vil de helst ha oppholdsvær, sier Frogner til NRK.

Han har holdt på med bringebær siden 1988. Selvplukk er blitt veldig populært.

– Folk er blitt mer og mer glad i å plukke bringebær selv. Vi har mye folk her allerede nå, selv uten å ha annonsert på forhånd, sier han.

Bringebær

Selv om noen bær fremdeles bare er kart, er bringebærsesongen i gang. Den varer til midten av august.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

– Hyggelig å plukke selv

De aller første som stiller til selvplukk torsdag morgen, er ekteparet Wenche Glückstad og Finn Andersen fra Tanum. De debuterte som bringebærplukkere på Vestre Frogner Gård i fjor, og var ikke i tvil om at de måtte tilbake i år.

– Det er hyggelig å stå her, og særlig i dag når solen skinner. Jeg synes det kjennes bra og veldig riktig å høste av det naturen har å by på, sier Glückstad mens hun effektivt legger store, røde bær i grønne kurver.

Les også: - Corona er favoritten

Ektemannen er glad i rørte bringebær, mens Glükstad gjerne spiser de som dessert med vaniljesaus på.

– Vi tilhører en generasjon som benytter seg av slike muligheter som selvplukk. Men det er virkelig noe de yngre burde prøve også, det er så fint å ta opp fryste bær og kose seg lenge etter at sesongen er over, råder Glükstad.

NRK Mat: Lise Finckenhagen lager mandel- og bringebær«pudding»

Smoothie og syltetøy

Hans Kristian Frogner har merket at den tradisjonelle husmoren er på vei vekk fra norske kjøkken.

– Det er nok slutt på husmødre som koker og sylter bær. Enten spiser folk friske bær til dessert eller de fryser ned bærene og lager syltetøy av de eller tar de i en smoothie, sier han.