Hopp til innhold

Demonstranter mot fattigdom vil omringe Stortinget

Flere steder i Europa vil folk danne protestringer rundt parlamentsbygningene fredag. Ideen til det hele kom fra Oslo-kvinnen Johanna Engen.

Johanna Engen

Johanna Engen vil sammen med andre demonstranter danne en protestring mot fattigdom rundt Stortinget fredag.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Engen foreslo demonstrasjonen under et seminar i Brussel om fattigdom, da hun bestemte seg for at det ble for mye prat og lite handling.

– Folk prater og prater, men jeg er egentlig en rebell. Jeg ble litt lei av den pratinga, som sa tilslutt at nå må vi gjøre noe, forteller Johanne Engen.

– En fattiglus

Engen (62) ble uføretrygdet for seks år siden, fordi hun var for syk til å jobbe.

Etter selv å ha måttet bedt om hjelp til å få mat, er hun som frivillig styremedlem i Fattighuset i Oslo, med på å gi andre en enklere hverdag.

– Jeg er ikke fattig fordi jeg går og handler som en gal på Oslo City. Det er rett og slett fordi trygden min ikke strekker til, forteller hun.

– Her sitter jeg med tak over hodet, klær på kroppen og delvis mat i kjøleskapet. Likevel måtte jeg si til meg selv: Du er fattig. Du er en fattiglus!

Omringer parlamentbygninger

Fredag klokken 12 vil mennesker over hele Europa danne protestringer rundt parlamentsbygninger over hele kontinentet.

– Det gjør vi for å synliggjøre at det er 84 millioner mennesker i Europa, som lever under fattigdomsgrensen, sier Engen.

Ifølge Engen lever 480 000 mennesker i Norge under fattigdomsgrensen.

– 100 000 av dem er barn, som vokser opp i fattigdom i verdens rikeste land, sier hun.

– Politikerne burde skamme seg

Målet med demonstrasjonen er å vise solidaritet med de som er fattige, og for å få politikerne til å se at fattigdom er et stort problem også i Norge.

Engen forteller at hun har blitt spurt om hun er stolt av å være fattig. Til det svarer hun:

– Nei, jeg er ikke stolt over det, men jeg har sluttet å skamme meg. Jeg synes politikerne burde skamme seg, som ikke har vilje nok til å gjøre noe med fattigdom i Norge.