Hopp til innhold

Skyhøy radon-konsentrasjon i Asker

Flere barnehager og skoler i Asker har for høy radon-konsentrasjon.

Barnehage

Fem barnehager og en skole har radonnivåer over 200. - Skremmende høye tall, sier Ivar H. Kristensen fra Asker Arbeiderparti.

Foto: Junge, Heiko (Illustrasjon) / SCANPIX

Ifølge Budstikka gjelder dette ved hele ni barnehager og fem skoler.

Seks av målingene ligger langt over grenseverdiene til Statens strålevern.

I Borgen barnehage ble det målt hele 664 becquerel per kubikkmeter luft. Ifølge strålevernet bør det settes i verk tiltak ved målinger over 100.

2009 endret Statens strålevern sine anbefalinger for radon. Nå anbefales det at radonnivåer holdes så lave som mulig, og at det utføres tiltak når nivået er over 100 Bq/m3.

Radon kan blant annet føre til lungekreft.

– Skremmende tall

Fem barnehager og en skole har radonnivåer over 200.

– Det er skremmende at tallene er så høye og det er godt tallene nå er på bordet, sier Ivar H. Kristensen fra Asker Arbeiderparti til NRK.no.

Kristensen sitter i komiteen for oppvekst i Asker kommune.

Det er kun kommunale barnehager som er målt, men Kristensen mener kommunen også ta ansvar for miljøet til de barna som går i de private barnehagene.

– Lekeområdene til de yngste må være trygge, og så høye radonnivåer som dette kan vi ikke ha i barnehagen og skolen.

Krever tiltak

Radonmålingene som nå er gjennomført i Asker, er innledende undersøkelser. I de kommende årene vil Asker kommune følge opp med flere og mer omfattende målinger.

– Vi vil ha en plan fra rådmannen på hvordan dette skal følges opp, og det så raskt som mulig. Mitt første innspill til rådmannen er å få tak i den ekspertisen vi trenger for å få bukt med de høye verdiene av radon, sier Kristensen.

Bygningene som fikk påvist for høye verdier vil bli undersøkt grundigere i løpet av året. Kristensen syns det er rart at kommuen vil gjennomføre ytterligere undersøkelser.

– Jeg syns det høres underlig ut av man skal måle en vinter til. Nå har man tallene på bordet, og de er såpass høye at dette må tas tak i med en gang, avslutter han.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.