Hopp til innhold

Føler seg ekskludert av minnesmerke

Foreldre som ikke er kristne reagerer på teksten som er valgt på en ny minnestøtte for dødfødte barn i Skedsmo.

Gravstøtte over spebarn TOT

Det er denne gravstøtten på Stalsberghagen gravlund i Skedsmo det reageres på.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Ikke alle er kristne. Det er et vers i teksten som ekskluderer alle som ikke er kristne. Jeg synes det er ille at det ikke skal være nøytralt. Alle har ikke en kristen tro. Da synes jeg det blir feil, sier Mona Følstad.

Minnestøtte

En minnestøtte skal snart avdukes på Stalsberghagen gravlund i Skedsmo.

Mona Følestad er glad for at det nå kommer et felles minnesmerke, men verset på steinen har et kristent innhold, og hun mener det gjør at mange foreldre som har mistet barn på denne måten ikke kjenner seg igjen.

Hun mistet en datter i dødfødsel for 33 år siden.

Det jeg følte da jeg fikk greie på dette første gangen, var at Ahus nå kanskje kom med en liten utstrakt hånd og beklaget det som ble gjort.

Mona Følstad, om minnesmerket

– Overjordmor kom og sa at det gjaldt mitt dødfødte barn. Hun fortalte at barnet lå til kjøling og at det ikke var et vakkert syn, sier Mona Følstad.

Fikk ikke være mødre

Fram til1985 ble alle dødfødte barn og fostre fra Ahus begravet i andre menneskers graver uten at foreldrene fikk vite hvor på Stalsberghagen gravlund de ble begravd. Praksisen var vanlig over hele landet.

– De lot oss verken få se barnet eller få lov til å være mødre. Jeg hører ordene fra overjordmoren i mitt hodet hele tida. Det har jeg gjort i alle år, spesielt det døgnet hvor jeg mistet henne, sier Følstad.

Hun har vært en av mange foreldre som gjennom årenes løp har savnet å ha en grav å gå til.

Mona Følstad

Mona Følstad føler teksten på minnesteinen er ekskluderende.

Foto: Even Gran/Fritanke.no

Trist

Sykehuspresten ved Ahus, Erik Mathisen, er en av initiativtagerne til minnesmerket. Han møter mange foreldre til barn som har dødd før eller rett etter fødselen og synes kritikken av minnesmerket er trist.

– Jeg har vært litt lei meg for den kritikken. Jeg synes det har vært vanskelig også å kunne glede seg over hvor verdifullt dette faktisk er, sier sykehusprest Martinsen.

Human-Etisk forbund mener verset må endres og har sendt brev til kirkelig fellesråd skriver fritanke.no.

Aldri fikk vi se ditt ansikt. Aldri røre ved din hud. I et lukket rom du levde. Skjult for alle. Sett av Gud.

Verset på gravstøtten

Kirken har nå tonet ned det religiøse innholdet under avdukingen. Kirkelig fellesråd i Skedsmo kommune vil behandle klagen til Human-Etisk forbund.

– Vi må ta det med oss og beklage at noen har blitt skuffet over at vi har tatt med gud i denne teksten, sier kirkeverget Reidar Kavlie-Borge i Skedsmo kirkelig fellesråd.

Bra jobb

Skedsmo kirkelig fellesråd mener de har gjort en bra jobb.

– Vi har hatt undersøkelser hvor vi har spurt en rekke av de berørte. Alle var enige om at dette var et godt ord og et godt vers å ta med seg. Dette har en allmennreligiøst betydning etter vår oppfatning, sier Kavlie-Borge.

Klagen fra Human-Etisk forbund vil bli behandlet av fellesrådet i juni.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus

Gravstøtten over spebarn NÆ
Foto: Kaja Figenschou / NRK