Hopp til innhold

Kakerlakker og elendig hygiene

Serveringssteder og klubber får ikke stjerne i boken av Mattilsynet og oslopolitiet. Så langt har 34 steder blitt stengt i år.

Kyllingfilet i vasken

Det har vært omfattende mangler ved tilsyn. Som for eksempel kyllingfilet til tining i vaskekum, som er direkte i kontakt med skitten vaskeklut.

Foto: Mattilsynet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er serveringssteder på Nedre Grünerløkka som har blitt kontrollert.

– Det mest sjokkerende har vært mathygienen, den har vært under enhver kritikk, sier politioverbetjent Bjørn Vandvik.

Bekymringsverdig

På fire steder var renholdet så elendig at kakerlakker kravlet fritt rundt.

HVA SYNES DU OM FORHOLDENE SOM ER AVDEKKET? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN.

– Det er bekymringsverdig at innehaverne har så lite fokus på mattrygghet. De har rett og slett for liten kunnskap om renhold og håndtering av kjøtt, sier Gry Marianne Holmbakken seksjonsleder i Mattilsynet.

Siden april i år har politiet avdekket regelbrudd og kriminalitet på 34 utesteder i Oslo. Blant annet er over hundre kilo smuglerkjøtt, sigaretter og store mengder narkotika beslaglagt.

Personer uten oppholdstillatelse

Politiet har også kommet over rom som har blitt leid ut til personer uten oppholdstillatelse og asylsøkere som har fått avslag.

– I en av bygårdene bodde det veldig mange på rommene. Boforholdene var så dårlig at gårdeier fikk beskjed om å stenge med en gang, kravene for utleie var ikke fylt, sier Vandvik.

For eksempel skal seks personer ha delt et rom på ti kvadratmeter, til en sengepris på 4500 kroner.

– De har ingenting å tape

Flere av stedene som nå har blitt stengt fikk allerede i sommer pålegg om utbedre blant annet mathygienen. Likevel har mange gjenåpnet uten å ha gjort det Mattilsynet ga dem beskjed om.

– Stedene er ikke tilfeldig plukket ut, vi har vært rimelig sikker på at vi ville avdekke mangler, sier Holmbakken.

Politioverbetjent Bjørn Vandvik sier stedene driver på kanten av systemet:

– De har ikke serverings- eller skjenkebevilling, men serverer smuglervarer. De har ingenting å miste, og velger å åpne igjen etter stenging.

Han tror at politiet blir nødt til å komme med strengere straffer.

– Vi må jo til slutt vurdere om å anmelde dem, eller komme med andre reaksjoner.