Hopp til innhold

– Ikke flytt valget til gutterommet

Prøveordningen med elektronisk valg i 2011 skaper heftig debatt.

Jobber på en PC

Flere kan stemme hjemme i stua ved valget i 2011.

Foto: Scanpix/Reuters

Det er til sammen 56 kommuner som kan søke om å delta på det elektroniske valget i 2011.

Disse kommunene kan søke om e-valg

Både Oslo og Ullensaker har allerede sagt seg villig til å la deler av innbyggerne sine stemme fra sin egen PC hjemme i stua når valget holdes om to år.

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunaldepartementet, som har ansvaret for valgene i Norge, håper mange kommuner søker:

- Vi tror dette kan være et bidrag til å øke valgdeltakelsen. Målsettingen er at folk skal kunne sitte hjemme og stemme, sier han.

- Familiemedlemmer vil inn i stemmeavlukket

Det er det mange som er skeptiske til. Ivar Johansen fra Oslo SV er blant skeptikerne. Han valgte å bryte med partigruppa si da bystyret i Oslo sa ja til å søke.

Ivar Johansen

Ivar Johansen

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

- Jeg har vært stemmestyreleder i rådhuset ved de siste valgene og opplever ofte at familiemedlemmer vil være med inn i stemmeavlukket for å sikre seg at familien stemmer slik de vil, sier Johansen.

Selv om Ordfører og leder av Valgstyret i Oslo, Fabian Stang stemte for å søke om e-valg for en prøvebydel i 2011, er også han skeptisk på om dette lar seg gjennomføre i praksis.

- Vi sa også klart ifra om at dersom vi blir med på forsøket forbeholder vi oss retten til å stoppe dette underveis før valgdagen om vi ikke føler oss trygge på at dette kan skje på en god måte, sier han.

HVA MENER DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

- Valg er en høytidsstund

I Akershus ble syv kommuner spurt om de ville være med. Ullensaker har i likhet med Oslo allerede bestemt seg for å søke.

Thore Vestby, ordfører i Frogn

Thore Vestby

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Sørum har takket nei fordi de føler de ikke har kapasitet til å gjennomføre et slikt prosjekt. Også Asker oppgir økonomisk usikkerhet som grunnlag for å si nei.

Bærum mener mindre kommuner er bedre egnet for slike prøveprosjekter og sier nei, mens ordfører i Frogn Thore Vestby sier prinsipielt nei.

- Vi har omtrent den høyeste valgdeltakelsen i hele Norge. Vi har gode tradisjoner og god stemmekultur. Valg er en høytidsstund som vi vil verne om. Valglokalet bør ikke flyttes til gutterommet, sier Vestby.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Godt tilpasset de yngre

I Rælingen har de enda ikke bestemt seg enda. Det har heller ikke Oppegård. Men ordfører Ildri Eidem Løvaas er positiv og tror hun får med seg kommunestyre på e-valg:

Dag-Henrik Sandbakken

Dag-Henrik Sandbakken

Foto: Nancy Bundt

- Jeg vil tro at mange velgere og kanskje særlig de yngre vil mene at dette er bedre tilpasset dem og deres tid, sier hun.

Men bare et fåtall av kommunene som søker vil bli plukket ut til å være med på prøveprosjektet. Statssekretær Sandbakken i Kommunal og regionaldepartementet sier de vil gjøre alt for å sikre et demokratisk valg, også i 2011.

- Begynner vi å tvile på sikkerhetsløsningene vil vi fortløpende vurdere om forsøket skal stoppes.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Du kan lese mer om e-valg på departementets nettsider.