Hopp til innhold

Ble hepatittsmittet på sykehuset

- Legen brukte samme sprøyte flere ganger.

Hetteglasss og sterilt saltvann

Samme sprøyte ble flere ganger brukt til å suge opp legemiddel. Dermed ble tre personer hepatittsmittet.

Foto: Ola Haram / NRK

Flere pasienter ble smittet av Hepatitt B under behandling ved Smerteklinikken på Rikshospitalet i fjor.

Forholdet ble oppdaget etter at pasientene meldte fra om sykdommen i januar.

- Skal aldri påføres infeksjon på denne måten

- Pasienter skal selvfølgelig aldri påføres infeksjon på denne måten uansett, sier rådgiver ved pasientombudet i Vestfold, Gunn Tove Havn.

Det var pasientombudet som fikk melding om smitten først.

- Brukte samme sprøyte to ganger

Tre personer har blitt smittet av Hepatitt B, og overlege ved Avdeling for sykehushygiene, Egil Lingaas, forteller til NRK Østlandssendingen at smitten har skjedd via en sprøyte.

- I forbindelse med at legemiddelet blir trukket opp i en sprøyte for å gi injeksjoner, så har beholderen som inneholder legemiddel blitt forurenset med bittesmå mengder blod fra pasienten. Deretter har den samme beholderen blitt brukt til nye pasienter. Det siste er forsåvidt kurant, men feilen her er at det er blitt brukt samme sprøyte til å suge opp legemiddel to ganger, forklarer han.

Les også:

Vaksinerte med samme sprøyte

Lege smittet 10 pasienter med hepatitt C

Skrumplever og leversvikt

Hepatitt B er en lidelse som kan føre til både skrumplever og leversvikt . Den kan være dødelig. Derfor ble omfattende undersøkelser satt i gang for å spore opp andre pasienter som kunne være utsatt for smitte.

- Vi har testet i underkant av 60 personer som vi vet har vært til behandling og som kan ha vært utsatt for risiko. Av disse har vi altså identifisert tre, sier Lingaas.

- Men kan dere være sikre på at det ikke er flere?

- Ja, vi er nokså sikre på det. Vi har gjort en veldig grundig kartlegging, og dermed har vi god grunn til å være sikre på at det ikke er flere smittede.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rikshospitalet
Foto: Ola Haram / NRK

- Ble påført mye smerte

Men selv om Rikshospitalet er sikre på at det ikke er flere tilfeller, så er konsekvensene store for de som ble smittet.

Hepatitt B er en betennelse i leveren, og derfor kunne ikke pasientene bruke medikamenter en lang periode.

- De som ble smittet ble påført mye smerte. Da de fikk vite at de hadde en leverbetennelse, så måtte de kutte ut behandlingen de allerede fikk - deriblant smertestillende medisiner. De har fått veldig mye vondt, og de har måtte kutte ut en behandling for deres grunnsykdom, som gjør at den sykdommen nå har blitt forverret, forteller Gunn Tove Havn.

- Vondt og vanskelig for alle involverte

Øyvind Skraastad, klinikksjef ved Rikshospitalet, mener situasjonen er meget beklagelig.

- Det er en vond og vanskelig sak for alle involverte. De vi først og fremst tenker på er pasientene som har blitt påført smitte. Og vi tenker også på all usikkerheten og alle plagene de har blitt påført, sier Skraastad til NRK Østlandssendingen.

Men klinikksjefen er helt sikker på at det nå skal være trygt å få behandling ved sykehuset.

- Vi føler oss helt sikre på at vi har avdekket mekanismen for hvordan dette skjedde. De feil som er gjort er såpass grunnleggende at jeg kan si helt klart at pasienter som kommer til Rikshospitalet ikke trenger å føle seg utrygge på at de vil bli påført smitte, avslutter Skraastad.

Statens Helsetilsyn skal nå vurdere hvilke konsekvenser dette vil få for legen.