Hopp til innhold

Barna fikk hilse på fredsprisvinneren

Før utdelingen av Nobels fredspris fikk flere barneskoleelever møte fredsprisvinneren på en helt egen fest for barn og stille han spørsmål.

Created by InfoDispatcher

Se barna møte fredsprisvinneren

Over 250 spente barn stod i dag formiddag utenfor Nobels Fredssenter på Aker brygge på å få møte fredsprisvinneren og lederen for OPCW, Ahmet Üzümcü.

Eesha Fayyaz og Katrin Ivahova Iankova gleder seg ekstra mye. Jentene er to av de ti barnekonferansierene, og skal ønske fredsprisvinneren velkommen på Redd Barnas Fredsprisfest.

– Det kribler i magen! Det er veldig spennende fordi de er så spesielle. De har både kjempet mot kjemiske våpen i Syria og vunnet selve fredsprisen, sier Katrin Ivahova Iankova og gleder seg til å handhilse på lederen for OPCW.

Festen skal hedre fredsprisvinneren, vise at barn bryr seg om fred og sørge for at barna blir hørt. For Ahmet Üzümcü betyr det mye å få møte barna på denne dagen.

– De er fremtiden vår. Jeg vil oppfordre dem til å bli interessert i verdensspørsmål. Alt er for dem. Organisasjonen jobber for at de skal få en bedre framtid, sier Üzümcü.

Lovte barna en verden uten kjemiske våpen

Redd Barnas Fredsprisfest arrangeres i år for 17. gang, og skjer i forkant av den offisielle Nobelkomiteens utdelingsseremoni i Rådhuset i Oslo.

Her deltar årets vinner og intervjues av barn. Dette året består festkomiteen av fem elever fra Sagene og fem elever fra Kampen skole, og de står for både innholdet og gjennomførelsen av festen.

Leder for Redd Barnas Norgesprogram, Janne Raanes, mener festen er flott mulighet for barn til å kunne påvirke fredstopper.

– Det er flott møte der norske barn både kan få si sin mening og komme med appeller til voksne som har makt og ansvar. Barna kan også stille fredsprisvinneren spørsmål, sier hun.

På dagens fest lurte barna på akkurat OPCW kan gjøre for dem.

– Achmad lovte at barn som vokser opp nå skal komme til en verden uten kjemiske våpen, sier Raanes.

Saken fortsetter under bildet.

Ti barn stod for både innholdet og gjennomføringen av festen

Ti barn stod for både innholdet og gjennomføringen av festen.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

Håndhilste på fredsprisvinneren

Etter en fest med flere kjente artister og intervju med fredsprisvinnere kommer Eesha Fayyaz og Katrin Ivahova Iankova strålende fornøyde utfra festlokalet.

– Det føles helt fantastisk ut å hilse på fredsprisvinneren. Det kribler fortsatt i magen, sier Iankova.

– Jeg er veldig glad fordi de gjør en så perfekt jobb, sier Fayyaz.

Ingen av jentene trodde de skulle få en så viktig rolle da de fikk vite at de skulle få være med i festkomiteen.

– Først tenkte jeg at jeg kom til å være backstage, men så tenkte jeg: jeg kommer til å få hilse på fredsprisvinneren, sier Iankova.

– Vi har egentlig ikke visst så mye om OPCW før de vant, så vi måtte gjøre litt research. Etter det har jeg gledet meg kjempe mye, og tenkt at dette er en veldig stor rolle i hele festen, sier Fayyaz.