Hopp til innhold

Hafslund må betale for utslippet

Hafslund Varme AS må betalte en bot på 800 000 kroner etter at flere tusen liter fyringsolje rant ut i Akerselva i desember.

Dieselutslipp Akerselva i Oslo

I desember rant flere tusen liter fyringsolje ut i Akerselva. Nå må Hafslund bla opp.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Det var da Hafslunds store tank ved Ullevål sykehus skulle fylles, at 15 000 liter fyringsolje rant ut og gjennom et sluk til Akerselva. Nå må Hafslund betale en bot på 800 000 kroner fra Oslo politidistrikt.

– Hafslund, som eier av dette anlegget, har et særlig ansvar for å hindre forurensing. Boten går på at de ikke har gjort det som forventes av dem. I dette tilfelle skulle det ha vært en barriere for å hindre lekkasje fra anlegget, sier politiadvokat Christian Stenberg.

Hafslund Varme godtar boten

21. mars mottok Hafslund Varme overtredelse på forurensingsdommen. Informasjonssjef for Hafslund Varme Truls E. Jemtland forklarer at firmaet legger seg helt flat.

– Hafslund er ansvarlig for utslippet og vi godtar boten. Slike utslipp skal ikke skje.

Da anlegget ved Ullevål Sykehus ble ombygget ble den bygget med mangler. Det var disse manglene som blant annet førte til lekkasjen ifølge Oslo politidistrikt.

– Det var en ombygging som ikke ble utført på en skikkelig måte. Det ble satt inn et apparat som skulle hatt en tappeventil. Men tappeventilen manglet, sier Stenberg.

Saken fortsetter under videoen.

19 000 liter fyringsolje fra Ullevål sykehus har lekket ut i Akerselva i Oslo.

Se hvordan Akerselva så ut etter utslippet i desember.

Hafslund har det fulle ansvaret

Oslo politidistrikt har etterforsket firma som sto bak utbyggingen, men har funnet ut at det er Hafslund Varme som ansvarlig.

– Hafslund, som eier av dette anlegget, har et særlig ansvar for å sørge for at anlegget er bra. Da arbeidet var gjennomført skulle det ha vært kontrollert på en ordentlig og kvalitetssikker måte av Hafslund. Det er nok det Hafslund også har tenkt siden de har vedtatt boten, sier politiadvokaten.

Boten er på 800 000 kroner. Hvor vanlig er et slikt beløp i forhold til størrelsen på utslippet?

– Det påtalemyndighetene har tenkt er at dette utslippet er et veldig alvorlig utslipp. Da har vi funnet grunn til å reagere med en stor bot, sier Stenberg.

Saken fortsetter under filmen.

Skutt and langs Akerselva i Oslo

Viltnemda og Oslo kommune har vært nødt til å avlive fugler som følge av fyringsoljeutslippet i Akerselva.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Akerselva skal være fri for olje nå

Oljen ble pompet opp og elva renset etter utslippet. I dag skal Akerselva være tilbake til det normale.

– De rapportene vi har fått sier at fyringsolje er en såpass lett olje at den flyter oppå. Det betyr at man har klart å samle opp det meste. Sånn sett er det ikke noen dramatiske miljøkonsekvenser for Akerselva etter at man ryddet opp, sier politiadvokat Christian Stenberg.

Truls E. Jemtland i Hafslund vil ikke kommentere størrelsen på boten, men forklarer at de jobber med tiltak for å forhindre slike utslipp i fremtiden.