Hopp til innhold

Støre: Ahus kan bli fratatt pasienter

Helseminister Jonas Gahr Støre vil vurdere å la Ahus ha ansvar for færre pasienter i framtiden.

Korridor på Ahus

Korridorpasienter, ledelsesproblemer og unødvendige dødsfall har vært noen av problemene Ahus har slitt med den siste tiden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det var helseminister Jonas Gahr Støre som uttalte seg i Stortingets spørretime i dag.

Sykehuset har den siste tiden vært i fokus på grunn av dårlig kapasitet og uforsvarlig pasientbehandling.

Gahr Støre sier han følger situasjonen nøye.

Helseminister Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre åpner for at Ahus kan bli fratatt pasienter

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Jeg har merket meg at ledelsen ved Ahus og tillitsvalgte gir uttrykk av at de ikke ønsker å redusere sitt pasienttilfang, likevel er det viktig at dette spørsmålet vurderes.

– Ikke dårligere sikkerhet ved Ahus

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fastholder at sikkerheten ved Ahus ikke er dårligere enn ved andre sykehus.

Han forsikrer at alle rapporter om svikt tas på største alvor. Pasientsikkerhet og de mange varselropene om mangelfull behandling og bemanning ble tatt opp av leder i Fremskrittspartiet Siv Jensen i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Jensen viste til medieoppslag om ledelsesproblemer, legeflukt og unødvendige dødsfall.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg mener at det ikke er dårligere sikkerhet ved Ahus.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Tidligere denne uken foreslo ledelsen ved Ahus å opprette 50 nye sykehussenger ved sykehuset, samt mulige penger til små justeringer av utbygget.

Dette har hverken Helse Sør-Øst eller Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre villet ta stilling til foreløpig.

– Det måtte gå galt

Østlandssendingen har tidligere snakket med pasientombudet i Akershus, Knut Fredrik Thorne, som sier at 50 senger ikke er nok for å hjelpe Ahus, det må en utbygging til.

Han mener det grunnleggende problemet til det kriserammede sykehuset i Lørenskog er ifølge pasientombudet at det er bygget for et pasientgrunnlag på 340.000, men dekker et område med 480.000 mennesker.

– Allerede før Stortinget ga endelig klarsignal til utbyggingen på Nordbyhagen i

Pasientombud Knut Fredrik Thorne

Knut Fredrik Thorne mener Ahus trenger utbygging.

Foto: NRK

desember 2003, var 30.000 kvadratmeter skrellet bort for å spare to milliarder kroner.

Ifølge Thorne var dette den første tabben.

Den andre tabben skjedde fem år senere. Da gjorde Helse Sør-Øst det omstridte og utskjelte vedtaket om å øke pasientgrunnlaget med 160.000 innbyggere fra Alna og Follo til tross for at kapasitetstaket på 340.000 var i ferd med å bli nådd.

– Man tok bort mange kvadratmeter, og la til flere pasienter, det måtte gå galt, forteller pasientombudet.


Påstander om svartmaling

– Hver gang vi tar opp dette, blir vi møtt med påstander om at vi svartmaler. Vi får

Siv Jensen

Siv Jensen var ikke fornøyd med svarene til Jens Stoltenberg under spørretimen tirsdag.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

forsikringer om at alt er under kontroll. Men på bakgrunn av alt det som er kommet fram i det siste, mener du at det ikke går på bekostning av sikkerheten, spurte Siv Jensen, Stoltenberg i spørretimen i dag.


Statsministeren forsikret at alle rapporter om svikt og mangler skal tas på alvor og følges opp. Det skal skje ved at sykehusets ledelse, fylkeslegen og Helsetilsynet griper fått i problemene, i graverende tilfeller også politiet.

Skal revurdere grensene

– Men et feilfritt helsevesen finnes ikke. Hovedbildet er at behandlingen ved Ahus er av høy kvalitet, og at det ikke er mindre trygt for pasientene her enn ved andre sykehus. Vi har tilført nye stillinger, Ahus søker assistanse hos andre når det anses nødvendig, og helseministeren har sagt at sykehusgrensene skal vurderes på nytt, sa Stoltenberg.


Jensen var misfornøyd med svaret. Hun mente at statsministeren tok altfor lett på de mange meldingene om svikt og at det ikke holder å skyve ansvaret over på ledelsen og Helsetilsynet.

Jeg må si at statsministeren tok fryktelig lett på problemstillingen. Mange mennesker er bekymret, og ansatte har sendt varslingsbrev. Det holder ikke å skyve ansvaret over til sykehusledelsen. Regjeringen har et overordnet ansvar, mente Jensen.

Varslet problemene for to år siden

KrF pekte på at problemene med bemanning ble varslet for allerede to år siden. Stoltenberg erkjente at man ikke klarte omstillingen i hovedstadsprosessen godt nok da man sto midt oppe i den for tre år siden, men at situasjonen nå er forbedret.


Han viste til at rekrutteringen til Ahus tok seg opp etter den første omleggingsfasen. Det ble nylig opprettet åtte nye legehjemler, og ledelsen ved Ahus har varslet 50 nye lege- og sykepleiestillinger innen sommeren.


– Det at man må justere opptaksområdet, er ikke uttrykk for at omstillingen var feil. Samlet sett får flere behandling, sa Stoltenberg.