Hopp til innhold

Fikk bekymringsmelding i 1998

Gjerdrum kommune fikk en bekymringsmelding om den eldste datteren i Alvdal-saken allerede i 1998.

Vitneboks

En datter av den hovedtiltalte moren sier at hun ble holdt fanget og misbrukt i flere år av moren og en mann i Gjerdrum på Romerike.

Foto: Frode Meskau / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ordføreren i Gjerdrum kommune innkalte tirsdag lederne i kommunen til et møte for å diskutere den påståtte overgrepssaken som har forgreininger til Alvdal-saken.

En datter av den hovedtiltalte moren sier ifølge TV 2 at hun ble holdt fanget og misbrukt i flere år av moren og en mann i Gjerdrum på Romerike.

Denne mannen er ikke tiltalt i overgrepssaken som nå går for retten i Elverum.

Ifølge datterens bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen ble både barnevernet og politiet varslet om overgrepene, uten at noen grep inn.

– Skal ikke skjules

Ordfører Hanne Bakke von Clemm i Gjerdrum fikk vite om saken mandag kveld. Allerede tirsdag har hun innkalt kommunens ledere til møte.

– Vi skal til bunns i denne saken. Her skal det ikke skjules noen ting, sier Bakke von Clemm til NRK.

Barnevernet i Gjerdrum har tidligere mottatt en bekymringsmelding om datteren til hovedtiltalte i Alvdal-saken. Ordføreren i Akershus-kommunen mener de håndterte saken på en god måte.

– Kommunen fikk en bekymringsmelding om familiens eldste datter. Kommunen overtok omsorgen for datteren da moren flyttet til Alvdal i 1998.

– Handlet korrekt

Etter flere oppklaringsmøter tirsdag, konkluderer ordføreren i Gjerdrum med at kommunen handlet «riktig og ordentlig» i barnevernsaken som har forgreninger til Alvdal.

– Jeg har hatt kontakt med både daværende barnevernsleder og saksbehandleren som kjente saken godt, sier von Clemm. Hun føler seg trygg på at kommunen gjorde det som skulle vært gjort og stiller seg bak sine ansatte.

Ber om tilsyn

Ordføreren minner likevel om at det i slike saker er mennesker som jobber med mennesker.

– Man kan alltid finne feil i ettertid, og det at vi har gjort alt vi skulle, betyr ikke at vi ikke kunne gjort mer, forklarer hun.

Onsdag skal alt materialet om saken kopieres og sendes til Fylkesmannen med en anmodning om tilsyn.

– Det er vår overordnede myndighet, og da er det naturlig at det er de som ser oss i kortene.

Kommunen ba også om en vurdering av om det skulle settes inn videre tiltak overfor jenta etter at hun ble myndig. Fylkesmannen kom fram til at dette ikke var nødvendig.

Etterforsket i et år

Saken ble anmeldt til politiet i februar 2003, men ble henlagt et år senere.

– Det var en anmeldelse for overgrep, og etterforskningen var relativt omfattende. Saken ble avsluttet i februar 2004 på grunn av bevisets stilling. Bevisene var ikke tilstrekkelige for å gå til retten med dem, sier lensmann i Gjerdrum og Nannestad, Bjørn Hoff til NRK.