Hopp til innhold

Tar knekken på vinningskriminelle

Politiets samarbeidsprosjekt mot mobile vinningskriminelle har begynt å vise gode resultater.

Vinningskriminelle

Politiets samarbeidsprosjekt mot vinningskriminelle har gitt resultater.

Foto: Politiet

I perioden 2007 til 2009 økte andelen grove tyverier fra boliger blant denne gruppen med bortimot 400 prosent.

Ved hjelp av politiets samarbeidsprosjekt «Grenseløs» har det i løpet av en toårsperiode blitt pågrepet 430 mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa, Vest-Balkan og Chile.

Nordmenn er ikke lenger så naive og tar bedre vare på tingene sine. Det merker krimsjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken.

– Det kan være mange årsaker til dette. En ting er at folk har blitt flinkere til å sikre verdiene sine, også er det mindre å tjene på vinningskriminalitet enn det var tidligere.

Østfold politidistrikt er ikke en del av prosjektet, men Prestbakken merker allikevel en nedgang også i Fredrikstad. Han tror at bedre økonomi kan være grunnen.

– Samfunnsutviklingen generelt tilsier nok at folk at fått bedre råd, det gjenspeiler hele samfunnet vil jeg tro. Så det kan nok være et utslag av utviklingen generelt.

– Personer med mer enn hundre saker

Samarbeidsprosjektet mellom politidistriktene fra Telemark, Asker og Bærum, Søndre Buskerud, og Vestfold har nå analysert 1700 anmeldelser av grove tyverier.

Det har de gjort i et forsøk på å avdekke metoder, tyveriutsatte objekter og nettverk blant de mobile vinningskriminelle. Og det har gitt resultater.

Fra 2006 til 2010 er nedgangen i den anmeldte vinningskriminaliteten i Vestfold og Søndre Buskerud redusert med 30 prosent, mens reduksjonen i Telemark og Asker og Bærum er på henholdsvis 18 og 13 prosent i samme periode.

På landsbasis er reduksjonen 6,4 prosent ifølge Politidirektoratets statistikk.

– Ved etterforske det nettverk forbryterne representerer, får vi avdekket mange enkeltsaker. Vi har i løpet av den tid grenseløs har operert, ved enkelte anledninger pågrepet og siktet personer for mer enn hundre enkeltsaker, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen til politi.no.

Les også: