Slik unngår du innbrudd i jula

Legg smykkene i fryseren, stopp posten og la det stå på lys i huset. Dette er bare noe av det du bør gjøre for å unngå ubudne gjester i jula.

Innbrudd

Det finnes flere forholdsregler for å begrense risikoen for å bli utsatt for innbrudd i jula.

Foto: Gerard Bezard, Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no / Photopqr/Republique Du Centre

Jula er en av høytidene hvor mange overlater huset til seg selv over flere dager. Et tomt hus kan være en gullgruve for vinningskriminelle.

Men det finnes måter å redusere risikoen for at tyver skal rasere huset på jakt etter verdisaker.

– La huset se bebodd ut, sier politiførstebetjent Mona Gikling til NRK.no.

Hun er fagleder på vinningsseksjonen ved Sentrum politistasjon i Trondheim, og sier belysning er viktig for at det skal se ut som om noen er hjemme.

– Det virker forebyggende at det ikke er mørkt hele tiden. Bruk gjerne en tidsbryter.

Få hjelp av naboen

Hun oppfordrer også folk til å alliere seg med naboen.

– Få naboen til å ta inn posten slik at den ikke hoper seg opp. Det går også an å omadressere posten og stanse avisa.

Andre triks for å la boligen se bebodd ut er å sørge for at søppelbøtta ikke er helt tom.

– Kaster naboen søppelet sitt i avfallsdunken en gang iblant, gir det også signal om at huset er bebodd, skriver Sector alarm på sine hjemmesider.

Alarmselskapet gir også tips om å be noen sette en bil i innkjørselen. En annen klassiker er å få naboen til å lage spor i snøen opp til huset, og aller helst få dem til å måke innkjørselen.

– Lås dørene!

Men enkelte tyver er så frekke at de tar seg til rette også når man er hjemme – og på høylys dag. Politiførstebetjent Mona Gikling ber rett og slett folk om å huske å låse dørene.

– Dette er et råd som folk ikke tenker over. Mange har åpne garasjer og boder med verdifulle sykler og verktøy. Dette er populært blant tyver. Er døra åpen er det fritt frem, og tyvene er så frekke at de tar seg inn på dagtid også.

Gikling råder også folk til å unngå å legge verdifulle gjenstander lett synlig.

– Tyvene ser gjerne inn gjennom vinduene, derfor er det lurt å gjemme bærbare datamaskiner og smykker på lure plasser. Gjør det litt vanskeligere for tyvene.

Ikke skriv på Facebook at du skal reise bort

Pål Rune Eklo, Gjensidige forsikring

Pål Rune Eklo er kommunikasjonsrådgiver i Gjensidige forsikring.

Foto: Gjensidige

Forsikringsselskapet Gjensidige, som har rundt 25 prosent av markedet, har fått meldt om 175 boliginnbrudd i Trøndelag de ni første månedene i 2011.

Kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo mener påska er mer utsatt for innbrudd enn jula.

– De som reiser bort må likevel ta sine forholdsregler, for det er ikke sikkert at tyven også tar juleferie.

I tillegg til triksene som allerede er nevnt, advarer Gjensidige mot å skrive på Facebook eller andre sosiale medier at du skal reise bort. Det er også smart å passe ekstra på skjulte vinduer og dører.

– Fysiske hindringer gjør også at tyvene bruker lengre tid og lager mer støy, sier Eklo til NRK.no.

Hold øyne og ører åpne

Nettopp støy og mistenkelig aktivitet i rundt hushjørnene til naboen er noe politiet gjerne vil at vi skal være oppmerksomme på.

Politiførstebetjent Mona Gikling ber naboer holde øyne og ører åpne i jula, og melde fra til politiet om mistenkelig aktivitet rundt hushjørnene.

– Vi er litt naive i forhold til hva som skjer. Noter gjerne registreringsnummer og signalement og ring umiddelbart til politiet dersom det er ubudne gjester hos naboen. Tyvene kvitter seg med tyvegodset fort og da er det vanskelig å knytte dem til innbruddet.

Både Gikling og Pål Rune Eklo hos Gjensidige mener det er lurt å ha en alarm på huset.

På alarmtoppen

I underkant av 16 prosent av boligene i Norge har alarm, ifølge Sector alarm. Bortsett fra i USA er dette den høyeste tettheten av alarmer i verden.

Viggo Skeisvoll, adm. dir. Sector alarm

Viggo Skeisvoll er sjef i Sector alarm.

Foto: Sector alarm

– Alarm virker forebyggende, sier politiførstebetjent Gikling.

Ifølge Gjensidige er alarmene en viktig årsak til at antallet innbrudd er redusert de senere årene, kombinert med at folk trolig er mer bevisste på hvordan de forlater boligen i ferier.

Men hos Sector alarm ber de folk om å huske å slå på alarmen, også når man er hjemme.

– Mange har følelsen av at innbrudd ikke skjer dem selv, selv om man leser om det i aviser og hører om det på radio. Når man først har opplevd et innbrudd er man flinkere til å slå på alarmen og la huset se bebodd ut, sier administrerende direktør Viggo Skeisvoll til NRK.no.