Hopp til innhold

Nå slår Helsedirektoratet tato-alarm

Stadig flere tatoverer seg selv og venner hjemme i stua. Nå slår Helsedirektoratet og profesjonelle tatovører alarm.

Tatovør Espen Mørken tatoverer en kunde

Å tatovere andre på en tilfredsstillende måte, krever flere år med trening og god teknikk.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Tatovør Espen Mørken

Tatovør Espen W. Mørken ved Dark Force Tattoo i Sarpsborg synes ikke noe om den økende trenden med hjemmetatovering.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Tatoveringer blir stadig mer populært og flere og flere går til innkjøp av sin egen tatoveringsmaskin. Flere tatovører NRK har vært i kontakt med kan fortelle om bruk av maling, blekk fra kulepenner og billakk.

Høye priser og 18-års aldersgrense gjør at flere tatoverer både seg selv og kamerater hjemme i sin egen stue. Nå advarer helsedirektoratet og profesjonelle tatovører mot å ta for lett på det å skaffe seg en tatovering.

Les også:

– Man kan få store skader. Veldig ofte er hjemmetatovørene enten veldig hardhendte eller veldig milde, og det kan føre til store arrdannelser, eller at man får tatoveringer som er blasse, flekkete og som mangler veldig mye farge, sier tatovør Espen W. Mørken som driver Dark Force Tattoo i Sarpsborg.

Han får støtte av kollega Glenn Henriksen i Glitter Tattoo i Fredrikstad.

– For å si det helt ærlig, det har jeg veldig lite sans for. Særlig nå som tatovering er så populært er det veldig skummelt å ramle på et par smeller hjemme hos folk, og da må man tenke seg godt om, sier han.

Jeg synes at det er helt tragisk. Det blir som hjemmerørlegging, det funker ikke.

Espen W. Mørken, Dark Force Tattoo

– Det er enkelt å starte opp

Også Helsedirektorater er bekymret over den voksende trenden med å tatovere seg selv og venner hjemme. Nå ønsker de et større samarbeid med kommunene i landet, som har ansvaret for tilsyn av tatoveringsvirksomheter.

Les også:

– Helsedirektoratet er bekymret for tilstanden i tatoveringsbransjen. I dag er det enkelt å skaffe seg utstyr via internett, det er enkelt å starte opp en virksomhet, og det er veldig få krav til hvilken kompetanse man må ha for å drive denne typen virksomhet, sier avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen i Miljø og helse i Helsedirektoratet, til NRK.no og legger til:

– Vi oppfordrer kommunene til å skaffe seg oversikt over hvem som driver med denne typen virksomhet, og gjennomføre tilsyn.

– Skaper et dårlig rykte

Noe av det som bekymrer Helsedirektoratet og de profesjonelle tatovørene mest er mangelen på kompetanse og hygiene hos de som tatoverer hjemme.

– Hygiene er veldig viktig, i forhold til smittefare av bakterier, sykdommer og alt som er, har du ikke dyrt nok utstyr så nei, dessverre. Det skaper helt klart et dårlig rykte for oss som driver med det. De kan ikke jobben sin, det er det som er problemet, sier Mørken.

Les også:

Ole Trygve Stigen kan fortelle at de får inn svært mange meldinger fra folk som har fått problemer etter å ha blitt tatovert med for dårlig utstyr.

– Vi får jevnlige tilbakemeldinger fra publikum som har fått tatoveringer som de i ettertid ser at de ikke burde hatt. Vi hører mange tilfeller av hudproblemer og infeksjoner, som kommer på grunn av utstyr som ikke har vært godt nok, sier han.

Avhengige av tips

Det er kommune-/bydelslegen som har ansvaret for å holde tilsyn med og godkjenne lokaler der det bedrives tatoverings-virksomhet.

Les også:

I Sarpsborg kommune sier de at kommunen er avhengige av tips, dersom de skal ha mulighet til å ha tilsyn hos de som velger å tatovere hjemme.

– Vi kjenner ikke til dette. Vi er avhengige av tips fra publikum, hvis ikke de som utøver virksomheten selv melder seg til kommunen for å bli godkjent. Hva folk gjør i hjemmet sitt, dersom folk ikke informerer om det, det er vanskelig å holde oversikt over, sier rådgiver i Sarpsborg kommune Anne Kari Henanger

I følge forskriftene om tatoveringsvirksomhet skal lokaler som skal benyttes være godkjent av kommunestyret før det tas i bruk. Det står også:

«Det er bare virksomhetens lokaler som skal godkjennes. Virksomheten som sådan er ikke gjenstand for godkjenning, slik at det ikke er noen form for kvalitetssikring av det faglige innholdet ved det arbeidet som utføres.»