Hopp til innhold

- Tatovering kan være livsfarlig

Tatovører kan kjøpe vanlig tusj og sprøyte inn i huden din. Nå går alarmen i Danmark. I Norge finnes ingen godkjenningsordning, så kundene må bare stole på at tatovøren driver lovlig.

Tatovering

Kunder som får tatovert vanlig tusj rett inn huden tar en stor risiko, ifølge danske leger.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Folk som tatoverer er ikke pålagt å dokumentere overfor kundene hvilke fargestoffer som brukes eller hva de inneholder.

Norske produsenter og importører av tatoveringsfarge må følge nye og strenge forskrifter som ble innført i fjor. Men det finnes ingen godkjenningsordning, så kundene må bare stole på at virksomhetene holder seg innenfor regelverket.

Ingen har oversikt

I Danmark går nå alarmen om at mye av tatoveringsfargen rett og slett kan være livsfarlig. Ifølge den danske legeforeningens tidsskrift er det å la seg tatovere et eksperiment som kan gi alvorlig helseskade.

Heller ikke i Danmark finnes det noen godkjenningsordning, selv om det hevdes at mange tatoveringsfarger inneholder stoffer som er forbudt å bruke i kosmetikk. Ingen har med andre ord full oversikt over hva fargene egentlig inneholder eller hvilke sykdommer de kan føre til.

Jørgen Serup, som er professor i dermatologi ved Bispebjerg Hospital, sier til dansk TV2 at bare fem prosent av innholdet i tatoveringsfargene som brukes i Danmark er varedeklarert. Resten kan inneholde hva som helst.

- I mange tilfeller er den svarte tatoveringsfargen tusj. Tatovøren kjøper rett og slett tusj og sprøyter stoffet rett inn i brukerens hud. Det er direkte farlig, advarer han.

Professoren viser til undersøkelser som skal ha avslørt at flere fargestoffer som brukes i Tyskland er stemplet av EU som kreftframkallende.

Jørgen Serup mener at leger flest vet for lite om hvilke stoffer som kan være helseskadelige. Derfor håper han at det snart kommer en lov som forplikter den danske tatoveringsbransjen til å deklare stoffene de bruker.

Den største bekymringen er allergi og hudkreft, ifølge Danmarks Radio .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Ber om dokumentasjon

- Jeg er ikke bekymret for virksomheten til seriøse norske tatovører. Vi forlanger dokumentasjon fra leverandørene om fargene vi kjøper, sier Glenn Jordheim.

Han er tatovør på Lillestrøm med 29 års fartstid i bransjen, og var tidligere leder i Norsk forening for profesjonelle tatovører (som i fjor endret navn til Norsk tattoo union ).

Tatovering

Tatoveringsmoten blir stadig mer populær. Spørsmålet er bare hva fargene egentlig inneholder.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Den seriøse delen av bransjen er helt innstilt på å holde seg innenfor regelverket. Alt annet ville være å spenne beina under vår egen virksomhet, sier Jordheim.

Han forteller at det aller mest av fargene som importeres til Norge kommer fra Nederland, England, Tyskland og til dels USA.

- Der er det strenge krav til fargeprodusentene. At tyske tatovører bruker forbudte fargestoffer, høres temmelig usannsynlig ut for meg.

Tatovering i stua

Glenn Jordheim

Glenn Jordheim mener at det store problemet i Norge er privatfolk som tatoverer hjemme. Scratchere, som de kalles på fagspråket.

Foto: Mohsan Basit / NRK

Glenn Jordheim mener at det store problemet i Norge er privatfolk som tatoverer hjemme. Scratchere, som de kalles på fagspråket.

- Scrathcing blir stadig mer vanlig. Og bare de færreste av dem har råd eller lyst til å investere i en autoklave som steriliserer nåler og tuber, sier han.

- Det er blitt enkelt å kjøpe ferdige tatoveringssett på nettet. Det ser lett ut, og så setter man i gang. Mange av de uproffe har ikke den riktige holdningen til og elementære kunnskapen om hygiene, sterilisering og teknikk.

- Ikke sjelden få vi jobben med å fikse problemer i ettertid. Jeg har sett utrolig mye rart på dette området, sier Jordheim.

Han mener dette problemet er økende i Norge. - Og jeg har hørt om scratchere som fyller på med varer fra fargehandelen når de går tom for tatoveringsfarger. Svært betenkelig, sier han.

Tatoo-turisme

Mange nordmenn lar seg også tatovere i utlandet. - Tyrkia, Filippinene og Thailand er blitt populære tatoveringsland, men der er reglene mer uklare. Da kan det være vanskelig å vite hva fargene inneholder, mener Jordheim.

- Kan et forbud mot privat tatovering være veien å gå?

- Det er jeg usikker på. Helsemyndighetene har vurdert dette, men kommet til at forbud kan tvinge scratcherne under jorda og skape et enda mer uoversiktlig marked. Jeg tror de har et poeng, sier Glenn Jordheim.

- Ingen garanti

Det er Mattilsynet som administrerer de norske reglene for tatovering og kosmetikk. Etaten har ikke hatt noen nasjonal tilsynskampanje med tatoveringsbransjen etter at de nye forskriftene kom i fjor, forteller seksjonssjef Atle Wold.

- I utgangspunktet skal kundene kunne stole på at tatovørene holder seg innenfor regelverket. Men noen garanti har man altså ikke, sier han.

- Så langt har vi ikke avdekket bivirkninger eller andre negative konsekvenser av bruken av tatoveringsfarger. Jeg vil tro at dette er en indikasjon på at de norske reglene blir fulgt, sier Wold.

Han mener likevel det er bekymringsfullt hvis situasjonen skulle være den samme her som i Danmark.

- Reglene er stort sett identiske i begge land. Tatovering blir stadig mer populært, ikke minst blant unge mennesker, sier Atle Wold. Han ser ikke bort fra at det blir gjennomført kontroller i løpet av ikke alt for lang tid.

- Kontrollen ville vært enklere om vi hadde hatt en liste over fargestoffer som er tillatt å bruke i tatovering. Men det har vi ikke, sier rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.

- Stoffer som ikke kan brukes i kosmetikk, skal heller ikke brukes til tatovering. I tillegg er det ikke lov å bruke såkalte aromatisk aminer i tatovering. Men ingen vet om helsefarlige stoffer som ikke står på denne forbudt-lista er i bruk, sier Håland.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)