Hopp til innhold

- Jeg fortalte ham at han ikke var velkommen hos oss lenger

– Det er ikke lett å se tegn, når unge blir radikalisert, sier Mohamed Warsame i Al-huda islamsk senter i Fredrikstad. Nylig måtte de erklære en radikalisert ungdom i moskeen som uønsket.

 Mohamed Warsame

Mohamed Warsame og de andre i Al-huda islamsk senter i Fredrikstad måtte til slutt gi opp å vende en radikalisert ungdom vekk igjen fra ekstremismen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi prøvde å snakke med og overtale ham, forteller Warsame.

– Imamen vår prøvde å snakke med ham. Vi har brukt alle de midler vi mente vi hadde tilgjengelig. Men det var nesten umulig.

Ungdommen var sterk i troen på at han hadde en bedre forståelse av Islam enn det trossamfunnets medlemmer hadde.

Jeg kan garantere deg at imamene har snakket klart og tydelig om dette.

Mohamed Warsame

– Han følte ikke at han trengte å høre på oss. Da fortalte jeg ham personlig at han ikke var velkommen i moskeen. Han kan ikke spre sitt budskap der, til de andre unge.

Hvor er han nå?

– Jeg tror, etter det jeg hører og ser på Facebook, at han er i Syria.

Warsame mener ungdommer som dette skader muslimer som er her i Norge. De skader muslimene i Syria, i Somalia og i Irak.

– Alle har sett bildene nyhetene viser fra Syria. For noen år tilbake var det et land som fungerte normalt, selv om han som styrer landet var en diktator. I Somalia har vi Al-Shabbaab der vi før også hadde et land som fungerte. Men se på det nå. Levekårene for folk blir stadig dårligere og dårligere. Det blir ingen utdannelse, og ikke noe statssystem.

Det viser seg til slutt

Selv om radikaliseringen kan være en ganske så subtil gradvis overgang til noe annet, så er det etter hvert tegn å se, mener Warsame.

– Når de er inne i miljøet, så begynner de å utfordre oss teologisk. Så du skjønner at denne personer er ikke som han var før.

Når det gjelder hvem som er eller blir radikalisert, så må Warsame bygge på det han selv og de andre har erfart. Ingen har noe fasitsvar på dette, og han vil heller ikke uttale seg med full sikkerhet. Men han mener å se at de som blir fanget inn i dette ikke kan mye om religionen, om Islam. enten fordi de nylig har konvertert til Islam, eller er unge muslimer fra før av uten mye kjennskap til teologien. For disse er det mange kanaler som kan tilby noe annet. Alternativer til foreldre, som oppfattes som trauste mennesker som bare ber sine daglige bønner, og gjør fint lite annet. Da er det lett å ty til internettet, mener Warsame.

– Jeg har jo vært i dette systemet lenge, 13 år i Østfold. Jeg tror ikke de blir radikalisert her i fylket. De drar til Oslo. De har tilgang til internett, de har mobiltelefoner. Vi har fredagsbønner, og lekser som imamen gir dem. Vi har flyktet fra krig og elendighet, og vi vet hva ekstremisme fører til.

Handlinger ingen muslimer kan stå for

Det er utenkelig for oss å radikalisere våre barn, mener Warsame. Og til de som etterlyser klarere tale fra imamer og andre om IS og andre jihadister, vil Warsame si at det blir sagt. Det er bare ingen andre som hører det.

– Jeg kan garantere deg at imamene har snakket klart og tydelig om dette de siste fem-seks fredagene ved det islamske senteret. Handlingene til IS er ikke handlinger en muslim kan stå for.

Problem: Skole og arbeid

En viktig forhåndsårsak til at ungdom faller ut av samfunnet og inn i radikale miljøer ligger i arbeidssituasjonen, mener Warsame. Somaliske barn går på skole som alle andre, men de blir også som alle andre stadig oppfordret til å ta yrkesfag. Og så, etter to år, så må de skaffe seg lærlingplass.

– Der har majoritetsbarna onkler og tanter i arbeid, nettverk og kontakter som kan hjelpe dem. Hva har vi?

Deretter dropper mange ut av skolen, og prøver å få seg jobb.

– Og jeg sier ikke at arbeidsgiverne er imot oss, men de krever jo sine attester. I det minste må du ha fagbrev, om du så skal jobbe som rengjører. De vil vise hva de kan, men hva hvis du ikke har en sjanse til å vise det?

Samarbeid og seriøsitet

Warsame tror hverken de i moskeene eller norske myndigheter har klare svar på hvordan dette skal håndteres. Men man må bare starte et sted, og jobbe sammen så tett som mulig. Slik at de ikke er i fare for å skade seg selv eller andre. I det minste rådfører lokale politikere seg med det somaliske miljøet om problemene.

– Vi var i møte med ordføreren i forrige uke, og det skal bli flere møter framiver. Vi skal gjøre vårt. Men vi mener også at mediene, både lokale og sentrale, må ta dette seriøst. Saken er veldig alvorlig. Det må også være en plan for de ungdommene som blir gående på tomgang år etter år etter år.