Hopp til innhold

Samlet front mot vindkraftsystem

Motstandere av vindkraftutbyggingen i Norge mener systemet er udemokratisk og fører til planløs nedbygging av norsk natur.

Vindturbiner

Statssekretær Ane Kismul fra Senterpartiet presiserer at det kun skal bygges 20-30 vindkraftverk i Norge.

Foto: Kjell Herskedal, Herskedal, Kjell, Kjell Herskedal / Scanpix

Det er positivt at motstanderne nå samler seg i en nasjonal organisasjon, sier Ola Wergeland Krogh i Naturvernforbundet i Østfold.

– Det er viktig å være mange samlet, for vi må ha en felles front mot det som foregår nå, sier han.

Den nye organisasjonen er dannet av folk som har erfaring med å slåss mot vindkraftprosjekter. En av initiativtakerne Håvard Melbye sier at det er viktig nettopp å dele erfaringer.

– Hver enkelt lokal motstandsgruppe starter på null for hvert prosjekt. Mens tiltakshaverne bruker kopitasten og produserer meldinger i et tempo som er bekymringsfullt.

Les også:

– Ødelagt for alel kommende generasjoner

Politisk rådgiver Ane Kismul.

Statssekretær Ane Kismul fra Senterpartiet.

Foto: Torbjørn Tandberg

Melbye og hans likesinnede mener dagens vindkraftsystem er udemokratisk og fører til omfattende nedbygging av norsk natur. Men statssekretær Ane Kismul fra Senterpartiet sier at alle som vil, blir hørt i disse sakene, og hun presiserer at det ikke skal bygges veldig mange vindparker i Norge.

– For å oppfylle vår del av det norsk-svenske sertifikatmarkedet ser vi for oss at vi trenger mellom 20 og 30 vindparker i Norge.

Men ikke alle er beroliget. I Østfold har politikerne vedtatt en plan som åpner for utstrakt vindkraftutbygging, og det bekymrer Naturvernforbundet i fylket, sier Ola Wergeland Krogh.

– Nå har fylkeskommunen sagt ja til vindkraftindustri i sju av våre fineste skogområder i Østfold. Da har de sagt ja til noe de ikke vet hva er for noe, for det har jo ennå ikke blitt bygd så store vindkraftverk som det er snakk om her. Det verste som kan skje er at vi kan få en kortsiktig subsidiert inntjening i en periode på 10–15 år. Men vi har ødelagt naturområdene for alle kommende generasjoner. Det er det som er tragisk.

Les også: