Hopp til innhold

Nå gjør de klart for kongelig fest

Store og små i Vestfold gleder seg. Kongeparet kommer på tre dagers besøk. Besøket begynner i Sande tirsdag formiddag.

Kongeparet i Drammen

Kongeparet innleder sitt tre dagers offisielle besøk i Vestfold tirsdag. Dette bildet er tatt da de var i Drammen i 2011.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Vestfolds historie er spekket med kongekamp og vikinger. Når dagens kongepar besøker fylket denne uken får de en smakebit av begge deler.

Kommer med Kongeskipet

Kongeparet skal bruke Kongeskipet under besøket. De skal besøke Sande, Re, Andebu, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme. I tillegg skal de innom Åsgårdstrand der kongeskipet skal ha anløp når de besøker Re og Andebu.

Det er lagt opp til et omfattende program som engasjerer gamle og unge. Kongeparet får oppleve mye sang og musikk, samtidig som de får se viktige virksomheter i kommunene.

Vestfoldbesøket starter tirsdag morgen i Sande. Kongeskipet anløper Nordre Jarlsberg brygge – tidligere Sande paper mill.

Folkefester

Allerede den første dagen blir det to folkefester, og i Sande og Re.

I Sande skal de besøke den nyåpnede MOT- kafeen i ”Det store gule huset” og delta på folkefest på Torget om formiddagen. MOT er en holdningsskapende organisasjon som jobber for og med ungdom.

Om ettermiddagen går turen videre til Re. Selv om Re har en liten kyststripe, så blir det anløp i Åsgårdstrand for turen til Re. Der blir det også folkefest.

Middelaldersk krigskunst

Kongeparet får blant annet en demonstrasjon i middelaldersk krigskunst.

Kålhodekasting høres kanskje ikke så krigersk ut, men når hodene slynges ut fra en trebuchet – en kastemaskin som blant annet ble brukt ved beleiringer av byer og festninger, blir det straks mer schwung over sakene.

Re kommune kan sin historie; de to slagene på Re på 1100-tallet
var viktige hendelser i den såkalte borgerkrigstiden blir ikke forbigått.

I Re skal de også besøke Røråstoppen skole.

Onsdag formiddag skal kongeparet til Andebu og blant annet besøke Signo kompetanse- og skolesenter for hørselshemmede og døvblinde.
Også Andebu legger opp til folkefest i sentrum under kongeparets besøk.

Nytt Osebergskip sjøsettes

Onsdag ettermiddag er det duket for det som kanskje blir høydepunktet på turen. Da skal kopien av Osebergskipet sjøsettes.

Les: Vikingene lever i beste velgående.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nytt Osebergskip bygges

Nytt Osebergskip er straks ferdig bygget på brygga i Tønsberg. Onsdag sjøsettes det under kongebesøket.

Foto: Yngve Tørrestad

Skipet er bygget etter samme metode og med samme verktøy som påvikingtiden. Det opprinnelige Osebergskipet ble funnet i en gravhaug i Slagendalen i Tønsberg i 1901, etter å ha ligget i haugen i 1067 år.

Seilerkongen Harald skal tale ved sjøsettingen av farkosten.

Besøket avsluttes torsdag. Da skal kongeparet besøke Tjøme. Der har kongeparet sin hytte på Mågerø. Besøket starter med anløp på Hvasser og folkefest på Krukehavn. Det blir også besøk på Verdens ende før turen går til Nøtterøy og Teie småbåthavn på Rosanes.

Der skal blant annet mange frivillige organisasjoner presentere seg, før det blir folkefest i Rosahaugparken.

Der blir også kongeparets tre dagers offisielle Vestfoldbesøk avsluttet.

Vippefyret på Verdens Ende

Kongeparet skal også besøke Verdens Ende på Tjøme.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK