Hopp til innhold

– Det har gått forferdelig lang tid

– Tålmodigheten og optimismen blir satt på en prøve, sier Jostein Holm, som er en nær venn av Joshua French. I dag er det tre år siden han og Tjostolv Moland ble arrestert i Kongo.

Jostein Holm

Jostein Holm har ventet i tre år.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

9. mai 2009 ble Jostein French og Tjostolv Moland pågrepet og fengslet i Kongo , mistenkt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. Tre rettsinstanser har dømt dem til døden for drapet. I desember 2011 ble de flyttet fra fengselet i Kisangani til Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa.

Hjemme i Norge går familie og venner og pleier håpet og optimismen. Én av dem er Jostein Holm fra Re i Vestfold.

– De tre årene er forferdelig lang tid. Det setter både tålmodigheten og optimismen på prøve, så vi må ta oss litt i nakken av og til.

Moland French

Det er tre år siden Joshua French (til v.) og Tjostolv Moland ble fengslet i Kongo.

Foto: STRINGER / Afp

Positive signaler

Likevel sier Holm til Nrk.no at han fortsatt har håp om at de to kan komme ut om ikke så altfor lenge. Og han har fått signaler som han velger å tolke positivt.

– Jeg traff en kongolesisk pastor for ikke så lenge siden, og han sa at det er sjelden utlendinger blir sittende mer enn fire år i fengsel i Kongo. Hvis vi legger det til grunn, så har de begynt på det siste året.

Strengere regime nå

Holm og kona Martha har ikke vært i direkte kontakt med French siden han og Moland ble flyttet til Kinshasa.

– De har et mye strengere regime nå og får ikke ha mobiltelefon på cella. De får bare snakke med folk utenfor noen minutter i uka. Vi lar den nærmeste familien bruke disse minuttene, så får vi rapporter derfra etterpå.

Mathilde og Tjostolv Moland

Mathilde og Tjostolv Moland i fengselet.

Foto: Geir Ingar Egeland / Scanpix

Det skal ha vært tøffe soningsforhold i Ndolo-fengselet i Kinshasa i starten. Fangevokterne skal ha vært svært opptatt av å sette seg i respekt, ikke minst ved bruk av fysisk makt.

Får mat utenfra

De bor i ei seksmannscelle, og to av medfangene ble oppfattet som så truende at de to nordmennene sov på skift. Nå er disse fangene byttet ut.

– Så sånn sett er det mye bedre i dag. De har også fått orden på matforsyningen. De våger ikke å spise maten i fengselet, og får derfor inn mat utenfra ved hjelp av folk fra det lokale Frelsesarmeen.

Håper på UD

Representanter for Utenriksdepartementet har tidligere uttalt at saken til Joshua French og Tjostolv Moland har høy prioritert. Jostein Holm setter sin lit til det.

– Vå får håpe diplomatiet finner fram til en løsning.

Ndolo-fengslet i Kinshasa

French og Moland ble flyttet hit til Ndolo-fengselet i Kinshasa rett før jul i fjor.

Foto: FN

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark