Hopp til innhold

Ja takk til alkolås

Kan bli et EØS-krav.

Rune Eriksen

Innføring av alkolås høres positivt ut, sier bussjåfør og tillitsvalgt Rune Eriksen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Neste gang vi sender bussrutene ut på anbud bør det stilles krav om at bussene utstyres med alkolås.

Det sier Anne Sollie Hem, fylkespolitiker i Vestfold. I neste fylkestingsmøte vil hun be fylkesordføreren ta opp saken med Vestviken kollektivtrafikk (VKT). Hun mener dette er en viktig sak.

Funker i Sverige

Alkolås

Ved bruk av alkolås får man ikke startet bilen om alkoholnivået i kroppen er for høyt.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

– Den aller viktigste grunnen er jo at bussene frakter skolebarna våre, og i Sverige har man hatt gode erfaringer med bruk av alkolås, både i personbiler og i busser.

Sollie Hem sier at flere fylker her i landet vurderer å innføre bruk av alkolås på bussene. Alkolåsen er en teknisk innretning der sjåføren må «blåse grønt» for å kunne starte bilen.

Les også:

Vil ha alkolås i år

Alkolås kunne reddet liv

Venter EØS-krav

Også nestleder i Vestfold og Telemark transportarbeiderforening og tillitsvalgt i Unibuss, Rune Eriksen, synes forslaget om alkolås høres positivt ut, og han tror dette er noe som kommer til å bli innført over hele landet.

– Det er allerede startet et prosjekt om dette i EU/EØS-området. Da kommer det nok helt sikkert hit også, så vi kan nok allerede nå starte dette arbeidet.

– Så dere bussjåfører har ikke noe imot innføring av alkolås?

– Nei, ikke sånn som jeg ser det i alle fall. Og jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger om at noen eventuelt skulle føle seg overvåket.