Promilledømte kan få alkolås

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil gi bilister som kjører med promille et alternativ til å miste førerkortet.

Alkolås

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil gi rusbilister alkolås som alternativ til å miste førerkortet.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Promilledømte får en ny sjanse. Alkolåsen gir en mulighet til å være tilbake i arbeid, eller tilbake i samfunnet, og er et alternativ til fengsel, sier Meltveit Kleppa til NRK.

Promilledømte skal altså få muligheten til å velge alkolås på bilen i stedet for å miste førerkortet. Samferdelsesministeren ønsker å få på plass ordningen i løpet av året.

Prøvet ut i Sverige

Samferdelsministeren frykter ikke at alkolås-alternativet vil være mindre avskrekkende enn å miste førerkortet. Hun viser til at ordningen er prøvd ut, med godt resultat, i Sverige .

Rus er medvirkede årsak til nesten hver fjerde dødsulykke i trafikken.

– Vi prøve ut ulike tiltak for å sikre at rus og trafikk ikke blir kombinert. Jeg har stor tro på dette, sier Meltveit Kleppa.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa

Magnhild Meltveit Kleppa viser til at ordningen med alkolås er prøvet ut med godt resultat i Sverige.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Trygg Trafikk: – Oppleves ikke som straff

Ifølge en undersøkelse gjort av Trygg Trafikk ønsker 75 prosent av norske sjåfører seg alkolås i bilen. Organisasjonen mener alkolås er et godt tiltak, men vil ikke gi det til «førstegangspromillekjørere».

– Det skal være straff for å kjøre med promille, men en alkolås trenger ikke nødvendigvis oppleves som straff, sier fylkesleder i Rogaland, Ingrid Lea Mæland.

Trygg Trafikk mener i stedet alkolås bør tas i bruk overfor personer som er dømt for promillekjøring flere ganger.

– Vi etterspør en systematisk behandling og oppfølging av personer med rusproblemer, slik at andre trafikanter ikke settes i fare, sier Mæland.

Skal finne kostnadene

Ordningen skal gjennomføres i samarbed med Kriminalomsorg i frihet og Justisdepartementet.

– Det gjenstår noen tekniske avklaringer og det gjenstår et kostnadsspørsmål, men målet er å være klar i løpet av 2011, sier samferdselsminister Kleppa.

MA Rusfri trafikk og livsstil (tidligere Motorførernes Avholdsforbund) hilser tiltaket velkommen, men peker overfor Nationen på at Norge henger etter.

MAs direktør Terje Tørring har siden 2003 vært pådriver for alkolås, og sier til avisen at han ønsker at alle biler skal utstyres med alkolås.