Hopp til innhold

Fiskedøden sprer seg

Mattilsynet advarer nå mot å spise blåskjell og østers ved bryggeområdet i Tønsberg. Årsaken er forurensning etter storbrannen i Re.

Mandag i forrige uke brant det kraftig på gjenvinningsbedriften Revac i Re kommune i Vestfold.

Flere tonn med plast brant opp og brannvesenet måtte bruke skum for å slukke brannen. Til nå er det funnet 260 kilo død fisk i Dalselva, Storelva og Aulielva, sov Revac selv har plukket opp.

Det er funnet død fisk så langt ned som til munningen i Aulielva, men hvor den døde er usikkert.

Selv med liten vannføring i elva, har giftstoffene nådd munningen i Aulielva, ved utløpet til byfjorden, tror Fylkesmannen i Vestfold.

– Det er tatt en rekke vannprøver fra brannstedet og ned til utløpet av Aulielva. Nær brannstedet er det svært høye verdier av kvikksølv, bly, kobber og aluminium. Det kan også være kreftfremkallende stoffer, men det vet vi ikke ennå, sier fungerende fylkesmiljøvernsjef, Fred-Ivar Syrstad, hos Fylkesmannen i Vestfold.

Fred-Ivar Syrstad

Fred-Ivar Syrstad (til venstre) orienterte pressen i dag om forurensningen.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Han antar at giftstoffene som elven har fraktet, også har gått ut i byfjorden. Men det er ikke like farlig.

– Vi tror at stoffene fortynnes veldig, så giftigheten blir mindre.

Styr unna blåskjell og østers

Likevel kan det være farlig å spise både østers og blåskjell. Fra Trelleborgodden til Munkerekka ber både Mattilsynet og Fylkesmannen folk styre unna delikatessene – enn så lenge.

– Vi følger føre var-prinsippet. Vi vet ikke at det er farlig, men blåskjell og østers suger nærmest til seg tungmetaller i sjøen. Umiddelbart er det ingen stor fare, men det kan bli farlig dersom tiden går og de filtrerer mer vann, sier Syrstad.

Er det farlig å bade?

Helsemyndighetene mener det er så fortynnet at det ikke er farlig å få i seg. Men for å være sikre, tas det vannprøver av badeplassene nær munningen i Aulielva.

Advarsel til padlere

Allerede på mandag advarte de mot å bruke Dalselva, Storelva og Aulielva til å fiske i eller gi vannet til dyr.

Bønder som bruker vannet til gårdsdrift må bruke alternative metoder for vanning av grønnsaker.

I dag skjerper fylkesmannen inn på advarslene.

– Man bør heller ikke padle i elvene. Går du rundt og blir eksponert for vannet, kan det være uheldig.

Flere prøver

NIVA (Norsk institutt for vannforskning) skal fremover overvåke elvene nøye. Fylkesmannen har fremdeles ikke fått svar på alle prøvene som er gjort, og NIVA vil fremover ta jevnlige prøver av vannet.

Flere fisker er også frosset ned for å bli obdusert.

– Vi vet ikke hvor mye giftstoffer som ligger på bunnen, eller hvor mye som rives opp når det blir større vannføring i elva. Vi vet heller ikke om et regnskyll ved brannstedet kan føre mer giftstoffer i elva, sier Syrstad.

– Hvor alvorlig er det?

– Dette er svært alvorlig og det er en av de større miljøhendelse vi har hatt i Vestfold på lang tid. Vi vet ikke hvor lenge det vil skade elva, så vi må følge med på vassdraget i ubestemt fremtid, sier Syrstad.

Created by InfoDispatcher

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark