Hopp til innhold

– Jeg var rimelig skjelven

Det har blitt en del alternativ trening for skøyteløperen etter fallet på rulleskøyter.

Fredrik van der Horst fikk et stort skrubbsår på rumpa.

Fredrik van der Horst bruker ofte rulleskøyter på trening, enten på bane, på sykkelsti eller på vei.

Foto: Privat

Fredrik van der Horst la seg bak en bil under en treningstur på rulleskøyter på Torød i Vestfold før helgen. Han forteller at han kom seg fort opp i fart, og tipper at han kjørte i 40–50 kilometer i timen.

– Jeg bare koste meg og ante fred og ingen fare, sier han.

Men så, i bunn av en bakke, skulle bilen svinge til venstre. Det kom en bil i motgående retning og bilen foran måtte bremse helt opp. Bremsekapasiteten på rulleskøytene, derimot, er ikke like bra som på en bil, og Horst måtte tenke raskt.

– Hjernen gikk i høygir, og jeg tenkte hva er valgmulighetene mine nå. Grøfta fristet ikke på grunn av mye stein, men jeg så at jeg hadde rundt ti centimeter på høyre side av bilen. Jeg fant ut at det var det beste alternativet i forhold til å møte den motgående bilen. Jeg balanserte på en ski forbi bilen foran meg, og skjøt ut rumpa slik at jeg ikke skulle treffe speilet hans.

– Idet jeg gjorde det, kom de negative tankene: nå kommer jeg til å tryne. Sånn skal man egentlig ikke tenke, for da går det gjerne gæernt. Jeg fant ikke balansen igjen og landet på rumpa, forteller han.

Les også:

– Rimelig skjelven og forslått

Fredrik van der Horst

Slik er vi vant til å se den tidligere landslagsløperen i skøyting. Nå er han i gang med vanlig treningsprogram igjen.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

24-åringen ble sittende en stund på asfalten for å finne ut om han hadde skadet seg skikkelig.

– Jeg var rimelig skjelven og litt forslått, og kjente etter om jeg virkelig hadde skadet meg. Det er det jeg er redd for – å få bruddskader eller andre skader som tar lengre tid før det blir bra igjen. Men jeg kjente fort at det virket greit og kom meg opp. Jeg trillet forsiktig videre og merket at kroppen fungerte.

Han slapp unna med skrubbsår på armen og rumpa, men treningen i etterkant har ikke vært like enkel.

– Jeg bruker hofta mye i treningen, så det har blitt en del alternativ trening de siste dagene. Det er litt problematisk med bevegelse, for da går jeg hele tiden å drar opp såret. Det er litt ubehagelig.

– Jeg har lært nå

Skøyteløperen trente derfor mye i vann de første dagene etter fallet. Etter det har han fulgt normalt program.

– Du anbefaler kanskje ikke andre å ligge på rulleski bak en bil i så stor fart?

– Nei, det er vel noe jeg har lært nå. Jeg må ta enda mer forbehold neste gang. På sykkel er jeg veldig forsiktig, men på rulleskøyter må jeg ploge og det tar noen meter å få bremset skikkelig ned, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark