Hopp til innhold

Skulle betale kidnapperne i kveld

Abraham Tekle fra Kragerø har i lang tid blitt presset for penger. Kidnappere skal ha tatt lillebroren til fange i Sinaiørkenen i Afrika. I kveld skulle Abraham overføre penger for å befri broren.

Abraham Tekle.

I Kragerø har Abraham Tekles venner engasjert seg og de startet en pengeinnsamling.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

I omkring en måned har Abraham Tekle vært under hardt press fra brorens kidnappere.

– De skriker, de blir banket opp. Kidnapperne sier de vil ta organene hans. Det er veldig vanskelig, sier Tekle til NRK.no.

Broren hans, Hagos, sitter fanget i Sinaiørkenen og kidnapperne krever 180 000 kroner. Tirsdag kveld skulle Abraham Tekle og hans støttespillere overføre penger for å befri broren.

– Vil selge organer

Tekle er ikke alene i denne situasjonen. I stor skala blir eritreere kidnappet på grensa til Sudan og senere fraktet gjennom Egypt til Sinaiørkenen på grensa til Israel.

Stefanos Temolso.

Stefanos Temolso har selv opplevd det Abraham Tekle nå gjennomgår.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– De kidnapper mennesker for å selge organer til flyktninger for kanskje opp mot 100.000 kroner, jeg vet ikke hvor mye de selger for. De gjør det for å tjene penger, de er mafiagrupper, sier Stefanos Temolso.

Han har selv opplevd at slektninger har blitt kidnappet. Den ene gangen gikk det bra, den andre gangen endte kidnappingen med døden.

– Dilemma

I lokalsamfunnet i Kragerø har en mengde mennesker engasjert seg for å hjelpe Tekles bror.

– Det har vært et kjempeengasjement helt fra starten av. Personer som ikke kjenner Abraham personlig, men som er en del av Kragerø, vil være med å hjelpe han i en fryktelig vanskelig situasjon, sier Erik Arnesen i støttegruppen for Tekles bror.

Erik Arnesen.

Erik Arnesen er med på å gjøre det han kan for å hjelpe Tekle.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Har dere tenkt på at dette er å betale penger til kriminelle?

– Ja, veldig mye og det er dilemmaet i hele saken. For oss blir dette personifisert til Abraham og vi gjør alt det vi gjør for å hjelpe han.

– Jeg har troa

En måned har nå gått siden kidnapperne kom med sitt krav om 180 000 kroner. Og Tekle jobbet i kveld med å få overført pengene til kidnapperne.

– Jeg har troa. Det er mange som har betalt penger og personene har sluppet fri, men jeg kan ikke si at det er 100 prosent sikkert at jeg får broren min tilbake igjen, sier Tekle.

Klokken 19.00 opplyser de at Tekle ikke ha klart å overføre pengene til kidnapperne tirsdag kveld, men at de vil gjøre et nytt forsøk på onsdag.

Norske myndigheter fraråder folk å betale løsepenger. De mener at det kan føre til at flere blir kidnappet.

– Vi kan ikke fra Norges side stille oss bak at det utbetales løsepenger. Det løser ikke problemet og det kan også bidra til at kriminaliteten fortsetter. Samtidig har vi stor forståelse for at den familien som blir rammet av dette, er satt i en forferdelig situasjon. Det tror jeg alle skjønner, sier pressekontakt i UD Frode Andersen til NRK.no.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark